??
Anula: Pole kwadratu,którego przekątna jest o 2cm dłuższa od boku,jest równa? Czemu jest d=a
pierwiastek z 2 i d= a +2 , zamiast d= a pierwiastek z 2 + 2 skoro to przekątna ma być
dłuższa?
26 mar 14:06
Aga1: d=a√2−−− jest wzór
d=a+2−−−wynika z treści zadania
Z tego wynika, że
a√2=a+2
Oblicz a.
P=a2
26 mar 14:09
MQ: Bo masz dwie informacje:
1. Przekątna kwadratu ma długość √2 razy bok kwadratu −− to z właściwości kwadratu.
2. Z warunku zadania: przekątna jest o 2cm dłuższa od jego boku.
26 mar 14:10
Anula: no właśnie dlatego ja rozumiem to tak jak napisałam i nie rozumiem czemu jest inaczej
26 mar 14:17
Anula: ja bym dała że d=a pierwiastek z 2 = a pierwiastek z 2 +2
26 mar 14:18
Aga1: Przekątna ma być dłuższa od czego ?
26 mar 14:19
Anula: od boku
26 mar 14:21
Aga1:

Właśnie
A może tak będzie Ci łatwiej?
a
2+a
2=(a+2)
2
26 mar 14:31
26 mar 14:33
MQ: Albo tak, jak teraz Aga1 genialnie ci wytłumaczyła rysunkiem.
26 mar 14:35
Anula: po Co Ci te wykrzykniki? chyba po to jest ta strona żeby się pytać jak się czegoś nie wiem nie?
Dzięki Aga1
26 mar 14:37