równania wykładnicze
er: 2cos2x=2cos2x−2−1 oraz |x−2]1−|x|=|x−2|x Proszę o pomoc w wyznaczeniu x w obu
przykładach
25 mar 21:08
krystek: podstaw 2cos2x=t a wcześniej cos2x=2cos2x−1
25 mar 21:18
er: Dzięki, wiesz jak rozwiązać drugi przykład z wartościami bezwzględnymi?
25 mar 21:56
pigor: ... np. tak :
|x−2|1−|x|=|x−2|x ⇔ 1−|x|=x i |x−2|≠1 ⇔ |x|=1−x i 1−x ≥0 i x−2≠−1 i x−2≠1 ⇔
(x=1−x lub x=x−1) i x≤ 1 i x≠1 i x≠3 ⇔ (x=
12 lub x∊∅) i x<1 ⇔
x=
12 i x<1 ⇔
x=12 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...
25 mar 22:32