wyznacz zbiór rozwiązań
0v0: Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1| + |x−2|=p w zależności od parametru p (p należy do
rzeczywistych)
Proosze o pomoc
26 mar 08:37
Artur z miasta Neptuna:
zacznij od tego ... że dla p<0 jest brak rozwiązań
następnie rozwiąż to równanie, dzieląc na przypadki:
1o x<−1
2o x≥−1 ⋀ x<2
3o x>2
26 mar 09:48
Eta:

2/ sposób
Można sporządzić wykres f(x) w przedziałach
{ −2x+1 dla x <−1
f(x) = { 3 dla x€ <−1,2)
{ 2x−1 dla x ≥2
i odczytać ilość rozwiązań w zależności od parametru "p"
0 rozwiązań dla p <3
2 rozwiązania dla p >3
nieskończenie wiele rozwiązań dla p =3
26 mar 12:13