Objętość ostrosłupa
TMK: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6. Kąt między sąsiednimi
ścianami bocznymi tego ostrosłupa ma miarę 120 stopni. Wyznacz objętość ostrosłupa.
25 mar 20:56
TMK: .
25 mar 21:17
Mila:

α=120
0
|DB|=6
√2
| | OB | | h | |
WΔKOB: sin60= |
| cos60= |
| |
| | KB | | KB | |
|KB|=2
√6 sprawdź
h=
√6
KC =2
√3 z tw. Pitagorasa
SK oblicz ze wzoru: h
2=|SK|*|KC|
Jeśli nie rozumiesz , to pytaj
25 mar 22:51
TMK: Wszystko rozumiem , bo sam liczyłem wcześniej do momentu jak wyznaczasz SK . Skąd taki wzór
h2=SK*KC
26 mar 07:10
TMK: I nie da się tego inaczej zrobić ? Bez tego wzoru ?
26 mar 07:10
Mila: Możesz inaczej, ale to jest wzór na wysokość opuszczoną z kąta prostego na przeciwprostokątną.
Wzór wynika z podobieństwa trójkatów.
narysuj trójkąt SOC i rozwiąż.
26 mar 15:23