zad
domi:

prosta m jest styczna do okregu w punkcie K.Kąt srodkowy ma miare 134
0.Wówczas kat beta ma
miare
A.19
0
B,71
0
C.52
0
D.38
0
a−alfa
b=beta
25 mar 19:45
domi: ah narysowalam kąty
i sie nie pojawiły srodkowy trójkąta to alfa a przy k jest beta
25 mar 19:46
krystek: kąt między styczną a promeniem wychodzącym z punktu styczności wynosi 90
25 mar 19:47
domi: czyli jak to bedzie?
25 mar 19:50
krystek: (180−134):2=23
i szukany 90−23 między cięciwą a styczną.
25 mar 19:55
domi: 90−23=67 i co dalej ?
25 mar 20:01