miejsce zerowe
Didi: MIEJSCE ZEROWE mam funkcje log f(x)=log2(x+3)+2 jakie jest jej miejscze zerowe
26 mar 15:58
Didi: Umie ktos


?
26 mar 16:02
Artur z miasta Neptuna:
wiesz jak wygląda wykres log
2x

jeżeli nie to zajrzyj do książki.
narysowałeś?
to teraz ten wykres przesuń o wektor [−3;2] (o 3 w lewo i 2 w górę) i już masz f(x) =
log
2(x+3)+2
i odczytaj miejsce zerowe
26 mar 16:02
Artur z miasta Neptuna:
inny sposób
log2(x+3) + 2 = 0 ... rozwiąż to równanie
26 mar 16:02
Didi: nie jest dokladne bo przesunelam o 2 w gore
26 mar 16:03
Didi: 20=(x+3)+2
26 mar 16:05
Didi: 1=x+3+2
x=−4
26 mar 16:07
Didi: | | 3 | |
dlaczego w odpowiedziach mam miejsce zerowe x=−2 |
| |
| | 4 | |
26 mar 16:08
Didi: 
?
26 mar 16:08
Didi: PANIE nEPTUNIE JAK TO WYTŁUMACZYSZ
26 mar 16:11
Didi: GDZIE JEST BLAD

26 mar 16:13
26 mar 16:16
Didi:
26 mar 16:17
MQ: Błąd masz stąd, że 2 w równaniu NIE jest pod logarytmem, a ty ją tak potraktowałe(a)ś
Przenieś sobie ją na drugą stronę:
log2(x+3)=−2
26 mar 16:23
Didi: ok dzieki wiem juz gdzie byl blad
26 mar 16:28