Równania i nierówności
sphinx: Help

Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania i suma ich kwadratów jest
najmniejsza?
a) x
2 + (m + 1)x + m + 3 = 0
Proszę o dokładnie rozpisanie zadania
26 mar 17:14
sphinx: liczę na pomoc
26 mar 17:20
DSGN.:
1. Δ>0 równanie musi mieć 2 pierwiastki
2. x
12+x
22=(x
1+x
2)
2 − 2x
2x
2 liczysz z wzorów Viette`a
Ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w wierzchołku
26 mar 17:23
Święty: 10 Δ>0
20 y=x1+x22
y=(x1+x2)2−2x1x1
Wzory Viety chyba znasz?
26 mar 17:24
sphinx: czyli jaki będzie wynik? jak to tego dojść, bo to co napisaliście to ja wiem i rozumiem ale nie
wiem jak na zadanie to przełożyć i co z czego zabrać
26 mar 17:28
sphinx: powinno wyjść 1 − 2
√3. Dlaczego taki

Jak to wyliczyć
26 mar 17:30
DSGN.: ax
2+bx+c
| | b | | c | |
x1+x2=− |
| x1x2= |
| podstaw swoje wartości i licz  |
| | a | | a | |
26 mar 17:31
sphinx: no już mam i co dalej?
26 mar 17:32
sphinx: help
26 mar 17:54