bryły obrotowe
Hiperbol: Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu rombu o kącie ostrym α=60 stopni i boku a=8 cm
wokół dłuższej przekątnej
25 mar 16:32
Eta:

Powstałą bryłą są dwa przystające stożki sklejone podstawami
| | 2 | |
Vbr= 2Vst= |
| πr2*H=..... |
| | 3 | |
wyznacz długości "r" i "H" ( z małego trójkącika prostokątnego
powodzenia ..........
25 mar 16:42
Hiperbol: wielkie dzięki
a mam jeszcze problem z jednym zadaniem:
Stożek o promieniu podstawy R=9 cm i wysokości H=30 cm przecięto płaszczyzną równoległą do
podstawy stożka. Odległość płaszczyzny przekroju od wierzchołka stożka wynosi 6 cm. Oblicz
objętość obydwu części stożka.
Objętość całości wychodzi mi 2430π
a chciałbym obliczyć promień tego małego stożka z góry na proporcjach i nie wiem czy dobrze
zrobiłem proporcje:
h(miejszego)r=309
25 mar 17:03
Hiperbol: up
25 mar 21:52