Równanie wykładnicze
Matematyka_Moim_Przyjacielem: 11(x−7) = 17(7−x)
(x−7) i (7−x) to wykładniki
jak to rozwiązać?
25 mar 21:45
ZKS:
11
x − 7 = 17
−(x − 7)
| | 1 | |
11x − 7 = |
| / * (17x − 7) |
| | 17x − 7 | |
(11 * 17)
x − 7 = 1
187
x − 7 = 187
0
x − 7 = 0
x = 7
25 mar 21:50
Eta:
x=7 bo 110 = 170
1=1
25 mar 21:52
pigor: ... np. tak :
11x−7=177−x ⇔ 11
x−7=17
−(x−7) / *17
x−7 ⇔ 11
x−7 *17
x−7= 17
0 ⇔
(11 *17)
x−7= 1 ⇔ x−7=0 ⇔
x=7 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...
25 mar 21:53
Beti: 11
(x−7) = 17
(7−x)
11
(x−7) = 17
−(x−7)
11
(x−7)*17
(x−7) = 1
(11*17)
x−7 = (11*17)
0
x−7 = 0
x = 7
25 mar 21:53
Eta:
Ale "wysyp"
25 mar 21:53
ZKS:
25 mar 21:58
Matematyka_Moim_Przyjacielem: dzieki Panowie i Panie
25 mar 22:33
Eta:
Na zdrowie
25 mar 22:34