!!!!
ooooooooooo: Wyznacz wszystkie liczby naturalne k , dla których liczba 3k2+3k+7 jest sześcianem liczby
naturalnej
nie wiem od czego zaczac?!
25 mar 18:41
Basia:
3k2+3k+7 = n2
i mamy trzy możliwości:
1.
n=k
3k2+3k+7 = k2
2k2+3k+7 = 0
Δ=9−4*2*7 < 0
nie ma rozwiązania
2.
n<k
ale to jest niemożliwe, bo dla k∊N
3k2+3k+7>3k3>k2>n2
3.
n>k czyli n=k+m
3k2+3k+7 = (k+m)2
3k2+3k+7 = k2+2mk+m2
m2 + 2km + (−2k2−3k−7) = 0
i teraz musisz zbadać dla jakich wartości parametru k
to równanie ma rozwiązanie dodatnie lub dwa rozwiązania, z których przynajmniej jedno jest
dodatnie (bo m>0)
25 mar 23:09
Basia: oj nie; tam jest sześcianem, a ja policzyłam dla kwadratu
25 mar 23:10