Rozwiąż równania
wielomianowicz: Witam! Czy ktoś byłby na tyle miły i pomógł mi wyliczyć pewno zadanie i dać do tego
jakiekolwiek objaśnienie ? Z góry dziękuje !
a)x4+2x3−x−2=0
b)x3−5x2−2x+10=0
c)2x3+x2+8x+4=0
25 mar 19:09
Przewiduje pokój: Rozkładasz na czynniki
25 mar 19:10
wielomianowicz: Wporządku, tylko nie wiem zbytnio jak zacząć i co z tym zerem na końcu
25 mar 19:25
25 mar 19:28
Przewiduje pokój: a) x4 + 2x3 − x − 2 = x3(x−2) − 1(x−2) = (x3−1)(x−2) = (x−1)(x2 + x + 1)(x−2)
teraz zapisuje to tak
(x−1)(x2 + x + 1)(x−2) = 0
a*b*c = 0 ⇔ a = 0 v b = 0 v c = 0
i odczytuje pierwiastki :
x = 1 v x = 2
25 mar 19:29
Przewiduje pokój: drugi i trzeci analogicznie
25 mar 19:29
Przewiduje pokój: (x+2) w czerwonym nawiasie.
pierwiastek zmieni się na x = −2
25 mar 19:30
wielomianowicz: Dzięki serdeczne za pomoc.
25 mar 19:37
wielomianowicz: Oj chyba za wcześnie podziękowałęm

Wyliczyłem b i zatrzymałęm się na przykładzie c.
Prosiłbym o sprawdzenie czy mam dobrze i drobne nakierowanie do podpunktu c.
b) x
3−5x
2−2x+10=0
x
2(x−5)−2(x−5)=0
(x
2−2)(x−5)=0
pierwiastek x=5
c)tutaj nie wiem co wyłączyć przed nawias

próbowałęm x
2 ale coś nie widzę dalszej drogi ku
rozwiązaniu zadania
25 mar 20:01
wielomianowicz: To jak ? xd
25 mar 20:15
Ajtek: z 8x+4 wyłącz 4
25 mar 20:20