Stosując własności i twierdzenia oblicz. Prosze również o krótkie wytłumaczenie.
kasia: a) 3log
2 2+ log
2 2=
b) log
20 5 + 2log
20 2 =
c) log
3 3 − 2log
3 9 =
d) log
5√3 1 =
26 mar 17:07
26 mar 17:11
kasia: dzięki wielkie! obliczyłam już pzrykład b, wyszło mi 1, zgadza się?
26 mar 17:16
kasia: | | 3 | |
a co do przykładu c, to wychodzi mi log3( |
| ) |
| | 81 | |
26 mar 17:20
Krzysiek: b) dobrze
| | 3 | |
c) dobrze czyli:log3 ( |
| ) = log3 3−3 =−3 |
| | 81 | |
26 mar 17:23
kasia: hm, ale nie mam pojęcia skąd Ci się więła ta potęga −3?
26 mar 17:29
26 mar 17:32
kasia: mhmmm, faktycznie... dzięki

a w przykładzie g to 0,5 wychodzi?
26 mar 17:37
kasia: a w przykładzie e, wychodzi 1?
26 mar 17:39
Krzysiek: e) dobrze
g)tak by wyszło gdyby zamiast: 0,27 byłoby 0.75
26 mar 17:50
kasia: dobrze wyszło... po prostu źle napisałam, tam jest 0,75, a nie 0,27 sorki

dzięki wielkie
jeszcze raz
26 mar 17:57
kasia: a jeszcze jednen przykład już rozwiązany, sprawdź czy dobrze :
| | 144 | |
2log612 − 2log62= log6122 − log622= log6144 − log64 = log6 ( |
| ) = log636 = 2 |
| | 4 | |
26 mar 18:02
Krzysiek: dobrze
26 mar 18:06
kasia: ok dzięks
26 mar 18:06