:)
Basia: Sprawdz czy prosta o rownaniu y=2x−6 jest styczna do okregu x2+y2−4y−15=0
26 mar 16:38
Saizou : a może obliczyć ile jest miejsc przecięcia się wykresów?
26 mar 16:41
Basia: takie mam polecenie w zadaniu
26 mar 16:43
asdf: czego nie umiesz? bo już po raz n−ty dajesz zadania i liczysz na gotowce. Poszanuj to, że ktoś
chce Ci pomóc
26 mar 16:46
MQ: Podstawiasz za y 2x−6 w równaniu okręgu. Jeśli Δ=0, to masz jedno rozwiązanie, czyli styczną.
26 mar 16:46
pigor: ... prosta ta będzie styczna do danego okręgu ⇔
I sposób: układ równań tej prostej i okręgu ma 1−dno rozwiązanie, lub
II sposób : odległość środka okręgu od tej prostej jest równa promieniowi okręgu ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to np. II : okrąg x
2+y
2−4y+4=19 ⇔ x
2+(y−2)
2=19 ⇒
S=(a,b)=(0,2) i r2=19 i
prosta y=2x−6 ⇔ 2x−y−6=0, zatem ze wzoru na odległość jej kwadrat jest :
| |2a−b−6|2 | |
| =19 ⇒ (2*0−2−6)2=19(4+1) ⇒ (−8)2=19*5 ⇒ 64 ≠ 95 , a więc |
| 22+12 | |
okrąg

nie jest styczny z daną prostą . ...
26 mar 16:53