prawdopodobienstwo
Aneta: ZAD1.
Z liczb 1,2,...,9 losujemy 2 razy po jednej bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
powstałe w wyniku losowania liczba dwucyfrowa będzie :
a) parzysta
b) podzielna przez 5
c) 20 ?
ZAD2.
Z urny zawierającej 6 kul białych i 8 kul czarnych wybieramy 4 kule. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że będą to:
a) same kule czarne
b) kule tego samego koloru ?
ZAD3.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierając losowo 6 kart z tali 52 kart, otrzymasz :
a) 2 walety i pozostałe inne karty,
b) 2 króle, 2 damy i 1 asa,
c) wszystkie karty tego samego koloru,
d) 1 asa, 1 króla, 1 damę, 1 waleta.
ZAD4.
W pudełku znajduje się 16 żarówek, w tym 6 żarówek zepsutych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wybierając z pudełka 5 żarówek trafimy na:
a) dokładnie jedna zepsutą,
b) przynajmniej jedną prawnie działającą?
ZAD5.
Sześciu pasażerów, w tym 2 kobiety, wsiada kolejno do autobusu. Ile wynosi prawdopodobieństwo
zdarzenia, że kobiety wejdą jedna za drugą ?
ZAD6.
Wiadomo, że P(AnB)=1/3, P(A')=1/4 i P(B)= 5/12. Ile wynosi prawdopodobieństwo P(AuB)=?
26 mar 12:43
Artur z miasta Neptuna:
| | 5*4 + 4*3 | |
1.a. P(A) = |
| = .... |
| | 9*8 | |
| | 8*1 | |
1.b. P(B) = |
| = .... |
| | 9*8 | |
| | 8*7*6*5 | |
2.a. P(A) = |
| = ... |
| | 14*13*12*11 | |
| | 8*7*6*5 + 6*5*4*3 | |
2.b. P(B) = |
| = .... |
| | 14*13*12*11 | |
| | 4*3*48*47*46*45 * 15 | |
3.a. P(A) = |
| = .... |
| | 52*51*50*49*48*47 | |
| | 4*3*4*3*4*40 * (permutacje tych elementów) | |
3.b. P(B) = |
| = .... |
| | 52*51*50*49*48*47 | |
| | 13*12*11*10*9*8 | |
3.c. P(C) = |
| = .... |
| | 52*51*50*49*48*47 | |
| | 4*4*4*4*36*35 * (permutacje tych elementów) | |
3.d. P(D) = |
| = .... |
| | 52*51*50*49*48*47 | |
26 mar 12:53
Artur z miasta Neptuna:
a resztę zrób sam/−a
26 mar 12:53
Artur z miasta Neptuna:
a jak nie umiesz ... no to cóż ... nie każdy musi podchodzić do matury
26 mar 12:54
Aneta: dziękuje, życie mi ratujesz !
masz racje nie każdy musi podchodzić do matury, to jest moje zaliczenie semestru... i
chce to na tyle zrozumieć żeby to jak najszybciej zaliczyć i móc spokojnie spać
26 mar 13:05