ekstrema
niewiem: jak znaleźć ekstrema funkcji:
f(x)=(x+2)2(x−1)3
26 mar 16:37
niewiem: oraz tej funkcji: f(x)=x(3−x)2
czy będzie tak:
x(9−6x+x2)=0
x=0
x2−6x+9=0
Δ=0
x=3
czyli będzie 0 minimum a 3 maksimum?
26 mar 16:42
Aga1: Oblicz pochodną., pochodną przyrównaj do zera, rozwiąż równanie
Otrzymane pierwiastki to punkty podejrzane o ekstremum
Jeszcze sprawdź , czy pochodna zmienia znak, rozwiąż nierówności f'(x)>0 i f'(x)<0
26 mar 16:42
MQ: Z automatu, to różniczkuje się funkcję i sprawdza miejsca zerowe.
Tu prościej będzie podzielić oś OX na przedziały (−∞,−2), (2,1) i (1,+∞) i zbadać przebieg
26 mar 16:43
niewiem: :(
26 mar 16:46