Prosze o pomoc
kika: wykaz ,że r−nie nie ma pierwiastków rzeczywistych.
x6−x5+x4−x3+x2−x+1=0
25 mar 20:32
kika: Cz ma ktoś podpowiedź?
25 mar 20:51
Artur z miasta Neptuna:
x6−x5+x4−x3+x2−x+1 = x5(x−1) + x3(x−1) + x(x−1) + 1 = x(x−1)(x4+x2+1) + 1
x(x−1)(x4+x2+1) ≥ 0 dla x∊(−∞,0>∪<1,+∞) (więc ten wielomian +1 > 0)
czyli ... pozostaje do udowodnienia, że dla x∊(0,1)
x(x−1)(x4+x2+1) + 1 > 0
25 mar 21:06
pigor: ...

np. tak , zauważ, że
x6−x5+x4−x3+x2−x+1=0 ⇒ (x
6+x
4+x
2)−(x
5+x
3+x)+1=0 ⇒
x
2(x
4+x
2+1)−x(x
4+x
2+1)+1=0 ⇒ (x
4+x
2+1)(x
2−x)+1=0 ⇒
x(x−1)(x4+x2+1)+1=0 no to , ponieważ
dla ∀ x∊R , x
4+x
2+1>0 ⇒ jeśli x=0 lub x=1 równanie daje sprzeczność
1=0 
,
więc dane równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych c.n.w. . ...
25 mar 21:07
Artur z miasta Neptuna:
x(x−1)(x
4+x
2+1) > −1
| | 1 | |
x(x−1) > U−{1}{(x4+x2+1)} ... skoro x∊(0,1) to (x4+x2+1) < 3 czyli |
| > |
| | (x4+x2+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| czyli: − |
| < − |
| |
| | 3 | | (x4+x2+1) | | 3 | |
więc pozostaje nam do udowodnienia, że:
brak mniej zerowych ... ramiona do góry ... więc to prawda
c.n.w.
25 mar 21:10
kika: Dziękuję bardzo, już jestem pewna na 100%
25 mar 21:15