rozloz na czynniki
Kleopatra: Wielomian G(x)= 2x do potęgi3 −8x do potęgi 2 − 3x +12 rozłóż na czynniki i wynik zapisz w
najprostszej postaci.. odp. to G (x) = 2(x−4)(x− pierwiastek z 6 dzielone na 2) (x+
pierwiastek z 6 dzielone na 2)... nie wychodzi mi ten wynik..
25 mar 20:11
Anna: Piszę
25 mar 20:15
Anna: G(x) = 2x
3−8x
2−3x+12 = 2x
2(x−4) −3(x−4) = (x−4)(2x
2−3) =
| | 3 | |
=2(x−4)(x2− |
| ) = 2(x−4)(x−√32)(x+√32) = |
| | 2 | |
| | √6 | | √6 | |
=2(x−4)(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 20:21
Pjupi:
25 mar 21:28