Prawdopodbienstwo
hooo: Dane sa˛ trzy szes´cienne kostki do gry: czerwona, niebieska i zielona. Oblicz prawdopodobien
´ stwo zdarzenia polegaja˛cego na tym, z˙ e przy jednokrotnym rzucie trzema kostkami
liczba otrzymana na niebieskiej kostce jest wi˛eksza ni ˙z suma liczb otrzymanych na dwóch
pozostałych kostkach.
Jeżeli Ω=216, ale są 3 różne kolory kostek to Ω tak na prawde wynosi 216x3=648.
Dobrze rozumuję? wtedy P(A)wyszło mi 42/648=7/108
Potrafi ktoś rozwiązać?
25 mar 21:07
hooo: podbijam
25 mar 21:50
Beti: tu kolory nie mają znaczenia (nie nadają wynikom kolejności), czyli |Ω|=216
25 mar 21:59
hooo: aha czyli par spełniających warunki zadania jest tylko 14?
| | 1 | |
co daje P(A)=12/216=6/108= |
| |
| | 18 | |
25 mar 22:15
hooo: Mógłby jakiś dobry człowiek sprawdzić?
25 mar 22:16
hooo: ?
25 mar 23:03
Eta:
|Ω|= 63= 216
Musisz wypisać zdarzenia sprzyjające A
więc tak:
Jeżeli wypadnie na niebieskiej kostce 1 lub 2 oczka ( to nie spełni to warunku zadania)
jeżeli wypadnie 3 oczka to mamy sytuację ( 3,1,1) 1 możliwość i tyle
jeżeli wypadną 4 oczka to mamy (4,1,1) (4,1,2) i (4,2,1) [C [3 możliwości]]
kombinuj dalej
25 mar 23:19