Rozwiąż równanie
TMK: Rozwiąż równanie sin2x+cosx=0 x∊<0,2π>
25 mar 20:58
Eta:
sin2x= 2sinxcosx
2sinxcosx+cosx=0
cosx(2sinx+1)=0
dokończ
25 mar 21:00
Mila: 2sinx cosx+cosx=0
cosx(2sinx+1)=0
cosx=0 lub 2sinx+1=0
dokończ
25 mar 21:01
TMK: a można zrobić tak że przerzucę cosinus na lewą stronę i podzielę przez cos i otrzymam
2sinx=−1 ?
25 mar 21:04
krystek: Nie możesz!
25 mar 21:05
Eta:
Nie ! bo zgubisz 1 rozwiązanie
25 mar 21:05
Mila: I zgubisz po drodze rozwiązanie. Dzielić możesz , jeśli masz pewność, że cosx ≠0.
Zrób tak jak Ci pokazałyśmy.
25 mar 21:07
TMK: no dobra ale jak będę robił kiedyś coś podobnego to bym tak samo zrobił jak teraz że wyszło mi
2sinx= −1 . Bo zazwyczaj dążę aby było w równaniu tylko sin , albo cos tak jak w tym
przypadku. Jest jakies tw. że nie mogę tak robić czy co ; p ?
25 mar 21:09
Mila: TMK, czytaj ze zrozumieniem, nie wolno dzielić przez zero.Możesz dzielić przez wyrażenie
algebraiczne , gdy masz pewność, że jest różne od zera, np przez (a2+1),
przez cosα, jeśli np. α jest kątem ostrym.
25 mar 21:15
TMK: oki. Dziękuję Mila : ) Teraz już wiem co i jak : ) Nie popełnię tego błędy już : )
25 mar 21:18
Mila:
25 mar 21:19