HEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLPPPPPPPPP
Ola: Dane są dwa sąsiednie wierzchołki sześciokąta foremnego A(2,0) i B(5, 3√3)
a) Oblicz pole tego sześciokąta.
b) Wyznacz współrzędne punktu będącego środkiem symetrii tego sześciokąta. Uwzględnij dwa
przypadki.
12 lis 19:02
kaz: Ad.a)
IABI=
√32+3√3=6
12 lis 19:41
zbytdobra: pomoże ktoś w podpunkcie b) proszę
26 mar 15:19
zaraz16: w punkcie b zrobiłam w takich krokach:
1. wyznaczyłam równanie prostej AB
2. środek odcinka AB
3. równanie prostej prostopadłej do AB , przechodzącej przez środek odcinka AB.
4. środek symetrii leży na powyższej prostej i jest oddalony od prostej AB o |AB|*√3/2.
5. ze wzoru na odległosć punktu od prostej obliczamy współrzędne środka symetrii
mi wyszło
x=16
y=−8*√3/2
lub
x=−2
y=10*√3/3
ale za obliczenia nie ręczę
28 mar 15:55