funkcja liniowa
agags92: jezeli funkcja liniowa f(x)=3x+b przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentow x> −4 to
A. b=−4
B. b=3
C. b=4
D b=12
25 mar 19:35
pomagacz:
f(x) > 0
dla x > −4
f(−4) = −12 + b > 0
f(−2) = −6 + b > 0
teraz musiasz wywnioskować, która odpowiedź jest dobra
25 mar 19:41
agags92: a czemu −2?
25 mar 19:47
pomagacz:
bo założenie jest dla x > −4
25 mar 19:49
agags92: czyli równie dobrze przykładowo
mogło by być −1 tak?
25 mar 19:55
pomagacz:
tak
x ∊ {−3, −2, −1, 0, 1, 2, ...}
25 mar 19:56
agags92: no tak ale wtedy kazdy wynik bedzie inny zgadza sie? słaba jestem z matmy dlatego tak dopytuje
25 mar 19:57
pomagacz:
Dobra, po kolei:
jezeli funkcja liniowa f(x) = 3x + b przyjmuje wartości dodatnie
wartości dodatnie to takie, które nie mają minusa i nie są zerem, czyli po prostu wartości > 0
tylko dla argumentów x > −4
wartość funkcji zależy od argumentu, znaczek '>' oznacza, że −4 nie należy do x, na osi −4
oznaczone by było otwartym kółeczkiem. W zbiorze to wygląda tak:
x ∊ {−3, −2, −1, ...}
teraz sprawdzamy wartości funkcji 'f(x)' dla dozwolonych argumentów 'x'
f(−3) = 3 * (−3) + b = −9 + b
teraz ten wynik 'f(−3) = −9 + b' jest dodatni:
f(−3) > 0
−9 + b > 0
szukamy b:
b > 9
czyli b ∊ {10, 11, 12, 13, ...} lub b ∊ (9, ∞)
tak więc szukasz w odpowiedziach wartości większej od 9, jest tylko jedna 'D. b = 12'
teraz rozumiesz?
25 mar 20:08
agags92: tak teraz tak

dziękuję
26 mar 15:24