oblicz objetosc
ufo: Podstawą ostrosłupa jest romb, którego przekątne mają długości 12 i 16. Spodek wysokości
ostrosłupa pokrywa się z punktem przecięcia przekątnych rombu w podstawie, a pole powierzchni
bocznej jest równe 104. Oblicz objętość ostrosłupa.
26 mar 13:37
nieokiełznany: no i co tu trudnego jest?
pole podstawy do objętości mozesz policzyć.
| | a*h | |
pole pow. bocznej to 104 czyli |
| |
| | 2 | |
a − bok rombu
h − wysokość sciany bocznej
a mozesz wyliczyć z tw pitagorasa biorąc połowy przekątnych
26 mar 13:42
Aga1: Przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym dzieląc się na połowy.
a
2=6
2+8
2
a=10
h=
Wysokość rombu wyliczyć można z drugiego wzoru na pole rombu
P
p=a*h
p
10h
p=96
h
p=
| | 1 | |
Pr0mień okręgu wpisanego w romb r= |
| hp |
| | 2 | |
Wysokość ostrosłupa wyliczyć można z twierdzenia Pitagorasa
H
2+r
2=h
2
26 mar 13:44