wyznaczyć kąt stycznej
garfild: wyznaczyć kąt jaki tworzą styczne do wykresów funkcji y=1+2sinx oraz y=x(x− pi)+1 poprowadzone
w punkcie przecięcia tych wykresów.
proszę o dokladne wytłumaczenie tego zadania

z góry dziękuję
25 mar 23:24
Basia:
dobrze napisałeś wzory tych funkcji ?
druga to y=x(x−π)+1 ? na pewno ?
bo wg mnie to mało prawdopodobne
25 mar 23:37
garfild: napewno sa dobrze napisane
26 mar 08:24
Artur z miasta Neptuna:
1+sinx = x(x−π)+1
sinx = x(x−π) ⇔ x=0 ⋁ x = π
no i wyznaczasz styczne w punktach x=0 ⋁ x = π
26 mar 10:32