ciag
Ego: Liczby2x+1,12x,14x+4 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz .
26 mar 13:07
krystek: a1=2x+1
a1+r=12x
a1+3r=14x+4
26 mar 13:11
pigor: ...

lub np. tak : dwukrotnie z tw. o trzech kolejnych wyrazach ciągu arytmetycznego mam
kolejno :
(a
1,a
2,a
3,a
4)=(2x+1,12x,a
3,14x+4) ⇒ 2a
3=12x+14x+4 i 2*12x=2x+1+a
3 ⇔
⇔
a3=13x+2 i 24x=2x+1+13x+2 ⇒ 24x=15x+3 ⇔ 9x=3 ⇔
x=13 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie piszesz co należało obliczyć , ale to pozwala mi teraz obliczyć np.
a
1= 2*
13+1=
53 ... itp. , r=
73 − różnicę tego ciągu
26 mar 13:39