Dany jest ciąg arytm.
karla: an = −3n +2 Wyznacz różnice tego ciągu
czy dobrze obliczyłam?
an+1 − an= −3(n+1) +2 −(−3n+2)= −3n −2 +2+3n −2= −3 a więc różnica tego ciągu wynosi −3
czyli r=−3 ?
26 mar 01:00
Przewiduje pokój: tak.
Ciąg arytmetyczny ma wzór ogólny an = an + b
gdzie a = r
26 mar 01:02
karla: w ciagu arytm. a
1= −6 ; a
2= −2. wyznacz sumę 30 poczatkowych wyrazów tego ciągu.
| | a1 +an | |
czy powinnam zastosowac wzór Sn= |
| *n ? |
| | 2 | |
26 mar 01:09
Przewiduje pokój: tak
26 mar 01:37