matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 191,
190
,
189
,
188
,
187
,
186
,
185
,
184
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
Toja:
Rozwiąż równanie na wart.bezwzl. : /1−x/ − 3p{2 = 4
0
olka:
W czworokątnym graniastosłupie prawidłowym przekątna podstawy równa się d i tworzy z przekątną ściany bocznej wychodzą z tego samego wierzchołka kąt α. Oblicz objętość graniastosłupa
0
neo:
1. Wyznacz najmniejsza oraz największą wartośc funkcji kwadratowej w podanym przedziale domkniętym:
1
olka:
Wyznacz liczbę wspólnych rozwiązań równań 2x
2
− 3x − 2 = 0 i x
2
+ (m − 1)x − 2(m + 1) = 0 w zależności od parametru m.
18
jolka:
Z drutu o dł 48cm wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich krawędziach równej długości. Oblicz pole i objętość tego ostrosłupa.
6
żabcia:
rozwiąż równainie 2−3x/1−2x=−1/2
1
kasiula:
:::rysunek::: Odcinek AB został podzielony punktami Ci D na takie trzy odcinki, że IACI:ICDI:IDBI=4:5:6.
0
żabcia:
uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron,przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę stron.Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej,to przeczytałby tę książkę o 3 dni
3
ustinka:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2 dla x∊(−
∞
,−2), −x
2
dla x∊<−2,1), −5 dla x∊<1,
∞
). Te trzy działania w klamrze mają być. Wyznacz miejsce zerowe, zbiór wartości oraz przedziały
12
ania:
określ wzajemne położenie prostej L o okręgu O jeśli O:(x−1)2 + (y+4)2=16 L: y=3/4x + 3
3
Ewa:
Funkja h(x)=x+4/x+3
2
Kasiorek:
W pewnej klasie srednia wzrostu dziewcząt wynosi 168cm, średnia wzrostu chłopców 176cm, a średnia wzrostu wszystkich uczniów 174cm. Uzasadni, że w tej klasie uczy się trzy razy więcej
1
Paula:
Towarzystwo lotnicze wyczarterowuje sześcdziesięciomiejscowe samoloty grupom liczącym co najmniej 45 osób. Jeśli leci 45osób to każda z nich płaci za przelot po 600zł. Po zwiększeniu
3
Anusiak:
Mam problem z zadaniem, czy mógłby ktoś mi pomóc je rozwiązać ? Byłabym wdzięczna
Zadanie jest następujące :
6
proste pytania:
czy x
2
−1 to to samo co x
2
+ 2x+1, czyli (x−1) (x+1)?
3
jolka:
Wyznacz n z równania 1+5+9+13+...+n=780
2
jolka:
Udowodnij, że jesli ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg bn=7
a
n jest ciągiem geometrycznym
1
JACEK:
prośba o wyjaśnienie jak to się liczy macierz AXB iBXA 2 1 1 3 1 2 4
13
jolka:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach: A=(−7,2) i B=(5,−6)
1
grzegorz:
obliczyc pochodna funkcji ∫(x) = (5x+4)
8
widzialem rozwiazane zadanie ale nie nie rozumiem go prosze o wytlumaczenie.
1
Magda:
hej
mam pytanko czy może mi ktoś to wytłmaczyc jak to obliczać i wogóle...
0
Damian:
PROSZĘ O POMOC podstawa Ab trójkąta równobocznego ABC zawarta jest w prostej y=3/4x+1 a wierzchołek c=(−1;4).
1
Nieznajoma:
Pilnie potrzebuję pomocy i będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tych zadań: zad. 1
45
Eta:
dla
Godzia
3
Kaśka:
Odległość wierzchołka sześcianu od przekątnej sześcianu(do której dany wierzchołek nie należy) jest równa 4. Oblicz objetość sześcianu. Wykonaj rysunek.
8
pirciu:
Wykaż, że równanie x do potęgi 1993 − ax do kwadratu − bx = 0
18
jolka:
Jeżeli a jest kątem ostrym i tga=2 to sina=?
9
jolka:
Pomarańcza ma 5cm średnicy, a jej skórka ma 5mm grubości. Wyciśnięty sok stanowi 75% objętości obranej pomarańczy. Ile pomarańczy należy wycisnąć, aby napełnić półlitrowe naczynie? W tym
13
Mati:
Do 2kg roztworu soli o stężeniu 20% dosypano pół kg soli. Stężenie procentowe nowego roztworu wynosi:
4
Madzia:
Układ równań 2y+x−4=0 i y+ax+8=0 jest sprzeczny dla a równego: a)2
1
justyś:
puszka do konserw ma kształt walca . olicz objętość tej puszki wiedząc , że dłudość jej średnicy jest równa 10cm a wysokość 5cm. ale potrzeba na jej spożądzanie jeśli 20% należy
2
KIZI:
1) Kąt środkowy i wpisany są oparte na tym samym łuku .Suma miar tych kątów jest równa 60
0
. Miara kąta środkowego jest równa : 20
0
; 30
0
; 40
0
; 50
0
7
Łukasz:
Z dwóch miejscowości A i B wyruszyły jednocześnie naprzeciw siebie ruchem jednostajnym dwa samochody.Po upływie 3 godz minęły się. Pierwszy przejechał trasę z A do B w ciągu 7.5godz. W
1
moniczka :(:
bardzo prosze o pomoc
swieca ma ksztalt ostroslupa prawidlowego czworokatneo w ktorym kot zawarty miedzy krawedzia
2
marek:
2x
4
−2x
3
−3x
4
+6x
2
= −x
+
4x
3
skąd wyszedł ten wynik, co wpierw z czym trzeba dodać, bo już sie pogubiłem a taka banalna rzecz
ehhh
7
Paweł:
Prosze tylko o sprawdzenie.
1
madziaaa:):
kafelki biale i zolte pakowane sa do jednej paczki w proporcji 2:3. paczka liczy 25 kafelkow oblicz ile w paczce jest kafelkow zołtych?
5
jolka:
Ruchome schody w Centrum Handlowym poruszają się z prędkością v=0,5 m/s. Na jakiej wysokości znajduje się piętro, jeżeli człowiek stojący na schodach
1
madziaaa:):
podczas splywu trzeba bylo przewiezsc kajaki droga ladowa.przewoz 8 kajakow kosztowal 180 zl a za kazdy nastepny kajak nalezalo zaplacic 12zl lacznie za przewoz wszystkich kajakow zaplacono
1
kasiula :
w kwiaciatni
2
9
kwiatow stanowily frezje i roze a 75% pozostalych kwiatow to gozdziki i tulipany. reszte stanowily hiacynty. oblicz ile bylo kwiatow do sprzedazy jezeli wiadomo ze
3
Damian:
a
n
=
(n+1)
2
(n
2
−3)
2
ANNA:
1) Wysokość trójkąta równobocznego jest równa 2
√
3
. Zatem pole tego trójkąta jest równe
80
krzys37:
Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dana jest prosta y=-4x+5 i punkt P=(-2;1) .
1
madzia:
pani irena wplaciła do banku 1600 zl w którym oprocentowanie wkladów oszczednosciowych jest równe 8% w stosunku rocznym.ile wynosza odsetki od tej kwoty po rok a ile zlotych pozostanie z
5
Basia:
oblicz pochodną:
1
patka :/:
jesli na dyskoteke szkolna przyjdzie 180 uczniów to kazdy z nich bedzie musiał zaplacic za wstep 4 zl . ile zaplaci kazdy uczestnik dyskoteki jesli przyjdzie na nia 240 uczniów a koszt
2
olka:
Obliczyć trzeci wyraz ciągu arytmetycznego, w którym x
1
+ x
2
+ x
3
+ ... + x
1
1
= 110 i x
7
= 14
2
jolka:
Dane są punkty A=(51.−18) i B=(−14,24). Oblicz współrzędne punktu C, dla którego punky B jest środkiem odcinka AC
1
madzia:
obwod dzialki w ksztalcie prostokata wynosi 36 m roznica dlugosci bokow tego prostokata wynosi 6 m . ile arow wynosi powierzchnia tej dzialki ?
3
olka:
2 + 4 + 6 + ... + 2(n + 1)
Oblicz setny wyraz ciągu: a
n
=
2 n
2
+ n + 1
5
jolka:
wie ktoś moze jak zrobić te zadanko?
1
madzia;)*:
w trójkat rownoramienny abc o bokach dlugosci 13 cm,13 cm,10 cm wpisano kolo. Styczmna do koła ,rownolegla do podstawy,odcina od trojkata abc trojkat dec. oblicz pole trojkata dec. jak to
1
jolka:
Dane są punkty A=(51.−18) i B=(−14,24). Oblicz współrzędne punktu C, dla którego punky B jest środkiem odcinka AC
2
Eka...:
≠ co oznacza ten znak?
3
paulinka :
mam takie zadanko
3
ustinka:
Liczba x jest o 30% większa od liczby y. Z tego wynika, że: A. y=0,7x
35
Creative:
Jest któs kto potrafi rozwiązac to równanie liniowe metodą Cramera albo wyznaczników ?
3
Marek:
5x
4
1
madzia:
Rozwiąż równanie: 5
l
o
g
x
= 50 − x
l
o
g
5
4
Marinka:
Dana jest funkcja f(x)=a tg bx. Dziedziną jest przedział (−
3π
2
+ 3kπ ;
3π
2
+ 3kπ), gdzie k∊C . Punkt o współrzędnych (−
3π
4
, 4) należy do wykresu tej funkcji. Wyznacz
2
ustinka:
Sznurek o długości 2,8 m przecięto na trzy części, których długości są w stosunku 2:5:7. Oblicz długość każdej części. Sprawdź czy najdłuższa część wystarczy do obwiązania pudełka w
8
geometria:
1.Punkty A=(−3,−5), B=(4,−1),C=(−2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.Oblicz długośc ramienia tego tójkąta.
1
ustinka:
Rozwiąż równanie: (x+4)/(x−2) + 1/2=0
1
luśka:
:::rysunek::: Odcinki AB i CD są równoległe.Długości odcinków AB,CD i AD są podane narysunku.
1
luśka:
Prosta l ma równanie y=−7x+2. Równanie prostej prostopadłej do l i przechodzącej przez punkt P=(0,1) ma postać?
2
olka:
Rozwiąż równania i nierówności a) sin3x=1
2
jimi:
∫x arc tg x dx
1
uczeń:
Wykres funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2
+ 3x − 1 przesunięto o p jednostek wzdłuż osi Ox i o q jednostek wzdłuż osi Oy. Otrzymano w ten sposób wykres funkcji g(x)= −2x
2
+ 7x − 5
9
marchewka:
1.
2x+1
= 3x
x
2
Paula:
Odcinek AB, gdzie A(3,2) i B(2,−1), jest krótszą podsatwą trapezu. Druga podsatwa jest 2 razy dłuższa od podstawy Ab, a jej środkiem jest M(1,1). Wyznacz wspołrzedne pozostalych
1
uczeń:
Rozwiąż nierówność
2
x
2
+ 1
+
x
2
+ 1
2
> 2
0
Pablo:
bardzo proszę o pomoc! będę bardzo wdzięczny!
2
ustinka:
Liczba
√
1,3
2
−0,5
2
ile jest równa?
0
ustinka:
Wykonaj działanie i zredaguj wyrazy podobne w wyrażeniu (x−2y)
3
−(2x−y)
2
−(3x−4y)(3x+4y)+12x
2
y+8y
3
+20x
2
+4xy a następnie oblicz wartość tego wyrażenia dla x=
2
Problemy:
Wskaż równanie okręgu o środku S=(1,−2) i promieniu r=2 a) (x−1)
2
+ (y+2)
2
=2
6
Problemy:
:::rysunek::: Dana jest funkcja y=f(x) określona dla x∊<−1,8> której wykres jest przedstawiony na rysunku
1
KAŚKA :
Hej ; ) Pomożecie.?; )
6
Problemy:
Różnica miar dwóch sąsiednich kątów wewnętrznych równoległoboku jest równa 30
0
. Kąt rozwarty tego równoległoboku wynosi?
1
kasieńka:):
Kąt α jest kątem ostrym i tgα=1/2. Jaki warunek spełnia kąt α? a. a<30
2
Kaśka:
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji kwadratoej f(x) =
1
2
(x+2)(x−8) w przedziale <1,2>
5
Kąt α jest ostry i sinα=1/4. Wówczas
5
:):
jak obliczyc wzor funkcji ktorej wykres jest symetryczny do y=x
2
−5x+6 wzgledem prostej x=2i1/2
7
Basia ;):
Mam problem z tym przykładem a potrzebuje go rozwiązanego na zaraz
8
Dane są długości boków BC=5 i AC=3 trójkąta prostokatnego ABC o kącie ostrym β. Ile wynosi sinβ?
4
michelos:
Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu "w" i prostej "l". a) w(x) =
1
3
x
3
+ x + 2, l : y = 4x + 2
1
:):
f(x)=xIxI−3x−4 f9x)=x62+3IxI−4
1
mrr.:
:::rysunek::: Pomocy znowu z iloczynem skalarnym
0
madzia;)*:
w trójkat rownoramienny abc o bokach dlugosci 13 cm,13 cm,10 cm wpisano kolo. Styczmna do koła ,rownolegla do podstawy,odcina od trojkata abc trojkat dec. oblicz pole trojkata dec. jak to
3
CWT:
po wiadomosciach z kraju i ze swiata telewizja ma nadac piec reklam :trzy reklamy róznych proszków do prania oraz dwie reklamy roznych past do zebow.kolejnosc nadawania reklam jest
0
konrad_21:
Dziesięciu uczestników wycieczki, wśród których jest pan Paweł i pan Rafał, ustawiło się losowo przed kasą, chcąc kupić bilety do muzeum. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pan Paweł i pan
0
mr:
wyznacz miare kąta miedzy ścianą boczną i płaszczyzna podstawy ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego wiedząc ze pole jego podstawy jest równe 6√3 a pole powierzchni bocznej
2
Mira:
4
1
1998
* 2
1998
1999
+ 1
1997
1998
* 5
1
1999
+ 2
1
999
* 1
1
1999
=
0
damian:
3a
1
= −2*(−2a
1
q − a1) − 2a
1
q a
1
+4*(−2a1q−a1)=28*(−2a
1
)*q
3
0
cwt:
metalową kulę o promieniu dl.10 cm oraz stożek w którym srednica i wysokosc maja dl.odpowiednio
2
Pablo:
Mam problem z tymi dwoma zadaniami: 1.Napisz równanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt a i prostą l
0
Holy:
1
Holy:
czy układ 2x+y=1 4x+2y−2=0
1
Michal:
prosze o pomoc
1
Justyna:
Jesli A=<−6,4> B=(0;4) to A/b wynosi: a)<−6;0)
1
Hania =):
Na regale w sumie stoi 150 ksiazek. Na najnizszej polce stoi 20 ksiazek i wiadomo ze liczby ksiazek na pieciu polkach tworza ciag arytmetyczny. Ile ksiazek stoi na kazdej polce?
2
Paweł:
mam krótkie pytanie, prosze o pomoc czy
9
Jasiek:
Moze mi ktoś wytłumaczyć dokładnie kiedy stosujemy TWIERDZENIE KRONECKERA−CAPELLIEGO
3
grzesiek:
witam mam problem z takim zadaniem tzn rozwiazalem je ale nie jestem pewin czy dobrze lim (sin2x*cos3x) / (tg5x*ctg2x)
21
mrr.:
Hej! Prosze was o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak zabrac sie za to zadanie.
9
sznureczek:
cześć mam problem z takim zadaniem o wielomianach. Bardzo prosze o pomoc (x+3)
2
+2(x+3)+1
2
a:
Boki trójkąta prostokątnego mają dł 10, 24, 26 oblicz dł. wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną
4
Martuś:
masz wielomian w(x)=6x
5
−3x
3
−x
2
+4x−2 i g(x)=2x
2
−4. wykonaj działanie: w(x) + 2g(x)
3
jey:):
Eto Bogdanie Basiu pomocy
zad1 Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC w ktorym |AC| = |BC|. odcinek Ad
16
Kasia:
Liczby 102, 105,108,111... są kolejnymi początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego (a
n
). zapisz wzór ogólny na n−ty wyraz tego ciągu. Oblicz wyraz a
81
1
Julia:
a.rozwiąż równanie x
4
− 5x
2
= −4 b.rozwiąż równanie x
3
+6x
2
−2x−12=0
6
djmaniek:
4log
2
5=?
11
Kani:
x+ ay − z=1
1
Jakie współrzedne ma Środek S okręgu o równaniu x
2
+ y
2
+ 4x − 6y − 221=0
5
Ola:
Proszę o pomoc, tylko o wytłumaczenie co trzeba dalej zrobić, jak obliczyć motocyklista poruszajcy sie ze stala predkoscia przejechal droge z miasta A do miasta B w
1
Bożena:
Jaki stopień ma wielomian, który jest; a) Sumą dwóch wielomianów z których jeden jest stopnia szóstego a drugi trzeciego
3
Monia:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
7
Basia:
trzeba policzyć pochodną i podać ekstrema funkcji
3
Miś:
Proszę o ułożenie równania do zadania, W pewniej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
8
Ile wynosi liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x+3)
2
+ (y−1)
2
=4 z osiami układu współrzędnych
0
Kaśka :-):
W rzucie 20 razy trzema monetami otrzymano wyniki przedstawione w tabeli. Oblicz wartość a procent oraz średnią liczbę uzyskanych orłów.
6
szuszu:
udowodnij ze jesli a) x i y sa liczbami rzeczywistymi to x
2
+y
2
≥2xy
12
Paweł:
Matury probne w tym roku
4
Ile rozwiazań rzeczywistych ma równanie 5x
4
−13=0 ?
1
Aka:
Wie ktoś jak zrobić to zadanie
Aby móc kupić na raty lodówkę wartą 1700 zł w pewnym sklepie trzeba zapłacić 19% jej wartości
2
Miś:
Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki. Dane jest wyrażenie W(x)=
x
2
−3x
x
3
. oblicz wartośc tego wyrażenia dla x=
√
2
+3. Wynik
10
Asia:
Oblicz pole trójkąta, którego boki są opisane w pkt. A= (1,0,1) B= (0,0,0) C=(0,0,1)
1
Wskaż liczbę rozwiązań równania 11−x / x
2
−11 =0
1
ulka:
jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej 2x−y−2=0. wierzchołek A(1,5). oblicz współrzędne pozostałych
0
animka88:
1. rzucamy trzy razy monete. Oblicz prawdopodobienstwo, ze reszek bedzie wiecej niz orłów. 2. krwaędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego
2
Które z równań opisuje prostą prostopadłą do prostej o równaniu: y=4x+5
4
Madzia;*:
jest ktos jeszcze kto czuje sie na silach aby z matmy pomoc?
3
Anjaa:
Jakby ktoś mógł pomóc...
5
kamila:
podstawa AB trojkata rownoramiennego ABC ma dlugosc 8cm. Wyskokosc CD opuszczona na podstaw rowna jest odcinkowi DE laczacemu srodek podstawy ze srodkiem ramienia. Oblicz dlugosc
1
Madzia;*:
POMOCY
20
anmario:
:::rysunek::: Witajcie, sto lat Tym razem ja mam problem. Da się to narysować bez odrywania ręki i
0
Wskaż liczbę rozwiązań równania 11−x / x
2
−11=0
4
pluto:
Hej
Dana jest funkcja f(x) = | (1−x)
2
− 5|.
2
Miś:
Stojak na plakat ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 2,4m i wysokość 2m. Naklejony na trójkąt plakat ma mieć kształt prostokąta (wpisanego w trójkąt). Jakie wymiary musi mieć
3
Hania =):
Paweł w ciagu kilku dni przeczytał ksiazke liczaca 250 stron. Codziennie czytał o 10 stron wiecej niz poprzedniego dnia, a ostatniego dnie przeczytał 70 stron. Przez ile dni paweł
43
jolka:
Misiu pomozesz mi?
18
Creative:
Proszę o podanie metod (oprócz metody podstawiania) jakimi można obliczyć Układ równań liniowych tego typu:
2
ewe:
Ciagi. Myslalam ze to rozumiem ale teraz widze ze nie ...
5
Monika:
gdy zapytano sławnego greckiego matematyka,Pitagorasa ilu uczniów uczęszcze do jego szkoły odpowiedział: połowa uczniów studiuje matematyke,czwarta czesc muzyke, siódma milczy (sa to
2
ZUZKA ; ):
hej ; ) Pomożecie?
0
Hania =):
Paweł w ciagu kilku dni przeczytał ksiazke liczaca 250 stron. Codziennie czytał o 10 stron wiecej niz poprzedniego dnia, a ostatniego dnie przeczytał 70 stron. Przez ile dni paweł
5
Hania =):
zbadaj monotnicznosc ciagu :
1
Hania =):
Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym
0
milenka:
Zadanie z fizyki: 1. Światło pada na powierzchnię cieczy o współczynniku załamania 1,4. Promień odbity jest
12
Creative:
Witam wszystkich. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki a najlepiej o jej rozwiązanie gdyż mam bardzo mało czasu, a muszę się nauczyć na poprawę egzaminu
Bardzo mi na tym zależy.
1
marysia:
POMOCY Ze zbioru liczb { 1,2,3,4,5,6,7,8} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
5
ania:
rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne
1
Benia:
do Feetka : skad wzial sie zapis w zad z ciagami : x/2 = 8/x ? prosze o odp−Benia
23
Hania =):
Na regale w sumie stoi 150 ksiazek. Na najnizszej polce stoi 20 ksiazek i wiadomo ze liczby ksiazek na pieciu polkach tworza ciag arytmetyczny. Ile ksiazek stoi na polce?
5
kubus:
mam pytanie, poprawiam w tym roku matme rozszerzona, i wiem ze zdaje ja na starych warunkach (pierwszy raz pisałem 2009) zdałem ale poprawiam wynik, czy maturę otrzymam według wymagań
4
Wojtas:
napisz wzór na n−ty wyraz ciągu (an) którego suma n początkowych wyrazów jest określona wzorem Sn=n(3n+5)
1
szuszu:
POMOZE KTOS
21
justyś:
pomoże ktoś z religi
hmm
11
olcia:
prosze o pomoc: oblicz wysokość i objętość ostosłupa prawidłowego trojkatnego o krawędzi podstawy 8 dm i krawędzi bocznej 12dm
2
Holy:
czy układ [2x+y=1 [4x+y−2=0
0
justyś:
0
jolka:
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokosc jest o 50% dłuższa od krawedzi podstawy. Oblicz miarę kąta nachyllenia ściany bocznej do płaszczezny podstawy tego osrosłupa.
1
Hania =):
suma ciagu arytmetycznego wynosi :
22
justyś:
pomożecie
0
jolka:
4
matthew:
:::rysunek::: mam takie zadanie:
1
jolka:
kto mi pomorze z ostrosłupami?
0
justyś:
przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i objętość walca
0
Kasia:
Proszzęę:( nikt nie odpowiedział na moje zdanie...
3
Hania =):
Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym
0
jey:):
prosze
http://matematyka.pisz.pl/forum/38603.html
2
justyś:
jaką pojemność ma ganek w kształcie walca którego długość średnicy jest równa 18cm a wysokość 12cm
1
Benia:
POMOCY! liczby (2,x,8) tworza ciag geometryczny ktory nie jst monotoniczny.Ile wynosi x ?
0
justyś:
odrobicie mi
prosze o kontakt czy mi pomożecie
0
justyś:
moje 2 zadania są na dole pomocy
6
madziaa:
rozloz wielomian na czynniki w(x)=x
4
+324. prosze zeby ktos poswiecil chwile i wytlumaczyl mi to
4
Kasprzakos:
lim
√
x
/ln
2
x x→
∞
0
justyś:
pomoiżecie w 2 zadaniuach
2
bartek:
Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij ,że rożnica tych liczb jest podzielna przez 4.
0
justyś:
przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i objętość walca
0
Hania =):
Wyznacz iloraz i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego, jesli wiesz, ze trzeci wyraz tego ciagu jest rowny 144 a iloraz jest 18 razy mniejszy od pierwszego wyrazu tego ciagu.
1
Prosze pomocy :(:
Skróć:
(n+2)! − (n+1)!
(n+2)! + (n+1)!
0
Benia:
POMOCY! dany jst ciag arytmetyczny (a
n
) o pierwszym wyrazie a
1
=3 i roznicy r=m
2
+4. Dla jakich m ciag jest rosnacy?
1
lisekkaboom:
Rozwiąż nierównośc −x
2
−2x+15≥0
5
kubus:
mam pytanie, poprawiam w tym roku matme rozszerzona, i wiem ze zdaje ja na starych warunkach (pierwszy raz pisałem 2009) zdałem ale poprawiam wynik, czy maturę otrzymam według wymagań
2
sandi:
uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron,przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę stron.Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej,to przeczytałby tę książkę o 3 dni
0
Scooter:
Oblicz promień podstawy stożka mając dane objętość V i pole powierzchni całkowitej S tego stożka.
0
Amisu:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni i ma długość 4 cm
0
Kasia:
Proooszęę o pomoc chodzi o wielomiany i trygonometrię
mam kilka pytań, sama sobie nie poradzę..
0
Martyna:
Oblicz pozostałe boki i kąty trójkąta mając dane a=6,2 β=45
o
R=4 .Udowdnij że pole trójkąta o bokach ABCjest równe promieniu koła opisanego R wyraża sie wzorem P=
abc
4R
0
Lola:
Ktokolwiek
PomocY
!
0
olcia:
prosze o pomoc nie mam pewnosci w tym zadaniu
2
Róża:
Dane jest równanie x
2
+ (2−1)x−3−a=0. Dobrać tak wartości parametru a , aby suma odwrotności pierwiastków tego równania byla mniejsza od 2
0
Martyna:
W trójkącie ABC mamy dane kąt ABC=70
o
ACB=75
o
.Oblicz stosunek boków AC i BC
1
Karolina:
pomóŻcie Cyfry 1,2,3,4,5,6,7 ustawiamy w sposób losowy w szereg. Ile jest takich ustawień, że:
4
kony:
prosze o pomoc: oblicz wysokość i objętość ostosłupa prawidłowego trojkatnego o krawędzi podstawy 8 dm i krawędzi bocznej 12dm
2
justyś:
puszka do konserw ma kształt walca . olicz objętość tej puszki wiedząc , że dłudość jej średnicy jest równa 10cm a wysokość 5cm. ale potrzeba na jej spożądzanie jeśli 20% należy
0
Milka:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = 3sin
2
− 6sinx + 1
3
justyś:
pomoże ktoś mi w 3 zadaniach prosze
0
Alchemik:
Rzucamy 3 kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo że przynajmniej na jednej kostce nie wypadła szóstka
1
ORZEŁ:
prosze o pomoc w dokończeniu zadania z trygonometrii − liceum
x
x
5
sin
4
+cos
4
=
3