:)
justyś: pomożecie

18 lut 19:44
jolka: a z czym ci pomuc?
18 lut 20:26
justyś: jaką pojemność ma ganek w kształcie walca którego długość średnicy jest równa 18cm a wysokość
12cm
18 lut 20:27
jolka: długość srednicy jest 18 wiec promien pierwiastek z 18

V=pi*rkwadrat*h i podstaw pod wzor

zrozumialas cos z tego mojego super zapisu? hehe
18 lut 20:32
justyś: no właśnie nie a możesz napisać po kolei jak ze wzorem itd
18 lut 20:33
jolka: nie nie sory pomyłka promien to 9

sorki
18 lut 20:33
justyś:
18 lut 20:33
jolka: wiec tak srednica=18 wiec r=9 nie?
18 lut 20:34
jolka: potem jest taki wzor na objetość V=pi*r2*h
18 lut 20:35
jolka: te r to ma byc do kwadratu
18 lut 20:35
justyś: ok

a zrobisz jeszcze jedno zadanie?
18 lut 20:36
jolka: no i podstawiesz pod wzor i wyjdzie
18 lut 20:37
justyś: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i
objętość walca
18 lut 20:37
jolka: zobaczymy czy umiem

daj je
18 lut 20:37
18 lut 20:37
justyś: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i
objętość walca
18 lut 20:38
jolka: masz moze odpowiedzi do tych zadan gdzies na koncu ksiazki?
18 lut 20:39
justyś: nie bo to są zadania z egzaminów jakiś z 3 lat chyba
18 lut 20:40
Miś:

49=a
2
a=7
r=3,5
V=P
p*h=π3,5
2*a=12,25*7=87,75cm
3
P=2*P
p+P
b=2*12,25+2πr*a=24,5+2*3,5π=24,5+7π
chyba tak
18 lut 20:43
justyś: puszka do konserw ma kształt walca . olicz objętość tej puszki wiedząc , że dłudość jej
średnicy jest równa 10cm a wysokość 5cm. ale potrzeba na jej spożądzanie jeśli 20% należy
doliczyć na odpady
18 lut 20:47
rogal: V=πr2*h=85,75π cm3
P=2πrh+2πr2=73,5π cm2
18 lut 20:47
justyś: a z tym zadaniem pomożesz
18 lut 20:47
justyś:
18 lut 20:48