równania pomocy
marchewka: 1.
2.
x
2>4x
3.
x
3−4x
2−3x+12=0
19 lut 16:29
ustinka: 1. (2x+1)*3x=x
6x2+3x=x
6x2+2x=0
Δ=b2−4ac
Δ=4
√Δ=2
x1=−b−√Δ/2a=−4/12=−1/3
x2=−b+√Δ/2a=0
Wydaje mi się, że powinno być tak.
19 lut 16:53
ustinka: 2. x2>4x
x2−4x>0
x2−4x=0
Δ=16
√Δ=4
x1=0
x2=8/4=2
19 lut 16:56
ustinka: 3. x3−4x2−3x+12=0
x2(x−4)−3(x+4)=0
(X2−3)(x−4)(x+4)=0
Rysunki i przedziały sobie zrób do tych zadań. Nie jestem pewna swoich rozwiązań. Ale już
będziesz wiedzieć jak to się robi.
19 lut 17:02
marchewka : dziekuje ci
19 lut 17:09
Miś: wydaje mi się że to nie jest jednak dobrze
19 lut 17:34
Miś: 2x+1x=3x
3x*x=2x+1
3x2−2x−1=0
Δ=4+12=16
√Δ=4
x1=2−46=−13
x2=2+46=1
19 lut 17:37
Godzio: 2 tez cos zle
2. x2>4x
x2 − 4x > 0
x(x−4) > 0
x= 0 v x=4
19 lut 17:39
Godzio:
3.
x3 − 4x2 − 3x + 12 = 0
x2(x−4) −3(x−4) = 0
(x−4)(x2−3) = 0
(x−4)(x−√3)(x+√3) = 0
x = 4 v x = √3 v x = −√3
19 lut 17:40
Miś:

x
2>4x
x
2−4x>0
x
2−4x=0
x(x−4)=0
x=0 v x=4
teraz rysunek
x∊(−
∞;0) U (4;+
∞)
19 lut 17:42