:/
Kaśka: Odległość wierzchołka sześcianu od przekątnej sześcianu(do której dany wierzchołek nie należy)
jest równa 4. Oblicz objetość sześcianu. Wykonaj rysunek.
19 lut 20:47
Godzio: Eta czy mogą wyjść tu 2 wyniki ? bo zrobiłem obliczenia i wyszło że
V = 64 v 512 ?
20 lut 00:51
kajko:
Mogą , bo to dwie odległości
1) od przekątnej głównej
2) od przekatnej w ścianie , do której nie należy ten punkt
20 lut 00:55
Godzio:

To w takim razie chyba dobrze

e = a
√2
d=a
√3
a
2 =4
2 + x
2
a
2−16 = x
2
x=
√a2−16
e
2 + 4
2 = (d−x)
2
2a
2 + 16 = 3a
2 − a
√3*
√a2−16 + a
2−16
−2a
2 +32 = −a
√3a2−48 /
2
4a
4 − 128a
2 + 1024 = 3a
4 − 48a
2
a
4 − 80a
2 + 1024 = 0
t= a
2
t
2 − 80t + 1024 = 0
Δ=2304
√Δ = 48
| | 80−48 | |
t1 = |
| = 16 = a2 => a=4 |
| | 2 | |
| | 80 + 48 | |
t2 = |
| = 64 = a2 => a=8 |
| | 2 | |
V=a
3 = 64 v a
3 = 512
20 lut 00:56
kok: Źle niestety, wynik to 48√6 cm3
18 mar 19:54
dero2005:
e = a√2
d = a√3
a*e = d*4
a = 2√6
V = a3 = 48√6
18 mar 20:25