wykaz ze rownanie ma od 1 do 3 pierwiastów
pirciu: Wykaż, że równanie
x do potęgi 1993 − ax do kwadratu − bx = 0
a,b należą do Rzeczywistych
na conajmniej jedno a max 3 rozwiązaniapirc
18 lut 22:40
fk: wyciągnij x przed nawias.
19 lut 09:26
pirciu: ok, to udowodnie jedno rozwiazanie rówe 0. a co potem

mozna zastosowac delte
19 lut 22:53
Godzio:
x1993 − ax2 − bx =0
x(x1992−a−b) =0
x=0 v x1992 = a+b
x=0 v x = 1992√a+b v x=−1992√a+b
20 lut 00:12
kajko:
Godzio 
zgubiłeś "x" przy wyłączaniu przed nawias
20 lut 00:22
kajko:
zad. należy rozwiązać tak:
x( x
1992−ax −b)=0
x=0 −−− to jedno rozwiązanie €R
teraz tak: x
1992= ax+b
wykresem funkcji po lewej stronie jest krzywa kształtem zbliżona do paraboli
wykresem funkcji po prawej stronie jest prosta
więc prosta może przecinać tę "parabolę" co najwyżej w dwu różnych punktach w zb. R
zatem
równanie x{11992}= ax+b −−− może mieć co najwyżej dwa rozwiązania w zb. R
co kończy dowód
20 lut 00:29
Godzio: ano rzeczywiscie

x(x
1992 − ax − b) = 0
x=0
i tutaj się kończy moja wiedza
20 lut 00:35
Godzio:
20 lut 00:36
kajko:
Podałam Ci swoją "wiedzę"

wykresy funkcji y = x
4 y = x
12 y = x
124 y= x
1992
czyli o wykładniku parzystym
mają kształt zbliżony do paraboli
20 lut 00:42