A(3,2) B(2,−1)
CD = 2*AB
M(1,1)
obliczamy prosta przechodzaca przez A i B
2=3a+b
−1=2a+b −
−−−−−−−−−−−−−
3 = a
b = −7
y = 3x −7
prosta CD przechodzi przez M i jest równoległa do AB
więc
a=3
1=3*1+b
1 = 3 + b
b = −2
yCD = 3x−2
długość AB
|AB| = √(3−2)2 + (2+1)2 = √1+9 = √10
CD = 2√10
MD = CM = √10 i yCD = 3x−2
√10 = √(1−x)2 + (1−y)2 (podstawiamy nasza prosta
10 = 1 − 2x + x2 + 1 − 2(3x−2) + (3x−2)2
8 = x2 −2x − 6x+4 + 9x2 −12x + 4
0 = 10x2 −20x
0 = x2 − 2x
0 = x(x−2)
C:x = 0 y =−2
D:x=2 y = 4
| 1 | ||
prosta zawierajaca wysokosc jest prostopadla do AB i przechodzi przez A stąd a = − | ||
| 3 |
| 1 | ||
2 = − | * 3 +b | |
| 3 |
| 1 | ||
yh = − | x + 3 | |
| 3 |