Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach: A=(-7,2) i B=(5,-6)
jolka: Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach: A=(−7,2) i B=(5,−6)
20 lut 10:36
jolka: Pomoze mi ktos z tym zadankiem?
20 lut 10:55
stanislaw:
| | x1 +x2 | | y1 +y2 | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
A=(−7,2) i B=(5,−6)
| | −7 + 5 | | 2 + (−6) | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S = (−1, −2)
20 lut 11:03
jolka: ok środek juz mam

a co dalej?
20 lut 11:04
Godzio: liczymy współczynnik kierunkowy AB bo tylko on jest nam potrzebny
2=−7a+b
−6=5a+b −
−−−−−−−−−−−−
8 = −12a
środek odcinka AB:
| | −7+5 | | −6+2 | |
S = [ |
| , |
| ] = [−1,−2] |
| | 2 | | 2 | |
symetralna przechodzi przez środek AB i jest do niej prostopadła
| | 3 | |
więc a = − |
| , S(−1,−2) podstawiając: |
| | 2 | |
−2 = 1,5 +b
b = −3,5
y=−1,5x−3,5
20 lut 11:04
stanislaw:
to wyznaczony środek odcinka AB a trzeba wynaczyc równanie symetralnej
20 lut 11:06
jolka: oj jakas pomyłka w obliczeniach bo b powinno być −0,5
Ale dziekuję ślicznie
20 lut 11:06
jolka: jeszcze mam pytanko jedno: Bo tam raz jest a=2/3 a raz a=−3/2 to jak to ma byc?
20 lut 11:09
jolka: już wiem bo to prostopadła ma być

Ok juz rozumiem, Dzieki
20 lut 11:11
stanislaw:
a = 23 jest współczynnikiem kierunkowym odcinka AB, natomiast a = −32 współczynnikiem
prostej prostopadłej (symetralnej) do odcinka AB
20 lut 11:13
stanislaw:
bład tkwi właśnie przy współczynniku
20 lut 11:15
stanislaw:
najpierw współczynnikl wynosi a = −23 a prostej prostopadłej a = 32
20 lut 11:17
jolka: juz wiem doszłam do tego

juz sie zgadza wszystki
20 lut 11:18
Godzio:
20 lut 11:29
Zuzaaa: A (−3,6) B (6,−3)
7 sty 19:48
Zuzaaa: wyznaczyć symetralną odcinka AB
7 sty 19:48
anka: a tam nie powinno być a=−2/3 przecież jest dzielone 8=−12a /: (−12) i wychodzi ujemne a
prostopadła wtedy wynosi 3/2
8 kwi 20:28