trygonometria
kasieńka:): Dane są długości boków BC=5 i AC=3 trójkąta prostokatnego ABC o kącie ostrym β. Ile wynosi
sinβ?
19 lut 00:14
gg: sinβ=3/5
19 lut 11:33
kasieńka:): no niestety nie
19 lut 14:27
kasieńka:): Ma być wynik sinβ=3√34 / 34
tylko jak to obliczyć?
19 lut 14:34
Miś: możesz narysowac ten trójkąt?
19 lut 14:37
kasieńka:):

czerwona−różowa kropka to jest bok CA (3)
czerwona−zielona bok CB (5)
zielona−różowa bok BA (
√34)
przy wierzchołku B jest kąt β
przy wierchołku A jest kąt α
19 lut 14:54
kasieńka:):

Tewn obrazek jest czytelniejszy
19 lut 14:58
Miś:

x=
√34
sinβ=
3√34 i musisz usinąć niewymierniśc z mianownika
czyli sinβ=
3√34 *
√34√34 =
3√3434
19 lut 15:06
kasieńka:): Aha rozumiem już

Dziękuję
19 lut 15:07