Dana jest funkcja f(x) = | (1−x)2 − 5|.
a) Oblicz f(√3 − 4) i przedstaw tę wartość w postaci a +b√3, gdzie a i b są liczbami
wymiernymi
b) oblicz x, jeśli wiadomo, że f(x) = 4
podpunkt a)
dla x ≥ 0
f(x) = (1−x)2 − 5
f(√3−4) = (1 − (√3 − 4)2) − 5 = (−√3 + 5)2 − 5 = 3 − 10√3 +23 = 23 − 10√3
dla x<0
f(x) = (x −1)2 − 5
f(√3−4) = (√3−4 − 1)2 − 5 = (√3 − 5)2 − 5 = 3 − 10√3 + 25 − 5 = 23 − 10√3
podpunkt b)
f(x) = 4
| (1−x)2 − 5| = 4 ∨ | (1−x)2 − 5| = − 4
(1−x)2 − 5 = 4 (1−x)2 − 5 = − 4
(1−x)2 = 9 (1 − x)2 − 1 = 0
1 − 2x + x2 −9 = 0 1 − 2x + x2 − 1 = 0
x2 − 2x − 8 = 0 x2 − 2x = 0
x(x − 2) = 0
√Δ = 6 x = 0 x = 2
x1 = −2
x2 = 4
Mógłby mi ktoś sprawdzić to zadanie?
rzeczywiście jest dużo szybciej
A wiesz może jak podejść do takiego zadania:
| [210x + (√8)16] * 2 | ||
Rozwiąż równanie | = 47x | |
| 2−2 |
| [210x + (√8)16] * 2 | ||
zacząłem tak: | = (214x) = | |
| 14 |
| [210x + (√8)16] * 2 | ||
= | = (214x) .... nie wiem co dalej | |
| 14 |
| 214 | ||
x= | ||
| 15 |