logarytmy
Eta: dla
Godzia 
wykaż ,że liczby : 2
log35 i 5
log32 są równe .
15 lut 00:38
Godzio:
logarytmów jeszcze nie przerabiałem także nie zabardzo znam jakieś rozszerzone rzeczy, a z
podstawy to myśle że coś koło tego trzeba zrobić
2
log25 * 2
1/log23 = 5 *
log
32 = log
52/log
53
5
log52 * 5
1/log53 = 2 *
tylko co dalej
15 lut 00:53
Godzio:
ale głupoty napisałem chyba jednak nie wiem jak sie za to zabrac
15 lut 00:54
Godzio: już wiem

na kartce znacznie łątwiej się robi pisze rozwiązanie
15 lut 00:56
Godzio:
2log35 = 2log25/log23 = 51/log23 = 5log52/log53
5log32 = 5log52/log53
15 lut 00:58
Eta:
Można też tak:
2
log35= x logarytmuję log
3
log
35*log
32= log
3x
5
log32= y też logarytmuję log
3
log
32*log
35= log
3y
lewe strony są równe => log
3x = log
3y => x = y
15 lut 01:16
zadaanko:
2log35 = 5log32
L=2log25/log23 = (2log25)1/log23 = 51/log23
P=5log22/log23 = 51/log23 = L
15 lut 01:16
zadaanko: zadaanko = Julek

Zmieniam nick gdy sam proszę o pomoc (łatwiej znaleźć bo więcej pomagam niż proszę).
15 lut 01:17
Julek: Eta, a na jakim poziomie jest to zadanie ? Masz jakieś zadania do rozszerzenia ?
15 lut 01:18
Julek: ponawiam
17 lut 13:27
Julek: ponawiam
18 lut 01:28
Eta:
Witam

Może być i dla rozszerzonego ( a raczej powinno

bo dla podstawowego , to prawie wszyscy by "polegli"

zadania , do rozszerzenia ?.......
przygotuję kilka w najbliższym czasie ( trudne mają być? czy łatwiejsze?
18 lut 01:40
Eta:
zad> dla
Julka
dla jakich wartości parametru "k"
równanie:
|x−3|*|k+2|= |6−2x|−1 ma rozwiązanie
18 lut 01:49
Julek: Przydałyby się zadania na realnym poziomie, które mogłyby znaleźć się na maturze. Bo na
przykład ostatnio zakończyłem zbiór arkuszy maturalnych wydawnictwa sens, Matematyka − poziom
rozszerzony (20 arkuszy

). Od mojej nauczycielki dowiedziałem, że może zrobiłem z
15−20 zadań, które są na tym poziomie (bardzo łatwe, więc można się dowartościować

).
Teraz robię oficyny edukacyjnej Krzysztofa Pazdro i czasami nie wiem jak się złapać za zadanka
z elementarnych działów np. funkcja kwadratowa. W recenzji na zadania.info przeczytałem, że
zadania w tym zbiorze są trudniejsze niż matura roz...
Eta, uważasz, że w tym roku poziom rozszerzonej matury z matematyki będzie większy ?
18 lut 01:50
Julek:
|x−3| * |k+2| = |6−2x| − 1
|x−3| * |k+2| = |−2(x−3)| − 1
|x−3| * |k+2| − 2|x−3| + 1 = 0
|x − 3|(|k+2| − 2) + 1 = 0
Dla k < −2
|x − 3|(−k− 4) + 1 = 0
1) Dla dla x < 3
(x−3)(k+4) = −1
| | −1 | |
x = |
| + 3 , gdzie k ≠ − 4
|
| | k+4 | |
−k−4 < 0
k > −4
k ∊ ( −4; − 2 )
2) Dla x ≥ 3
(x−3)(k+4) = 1
k ≥ −4
k∊ < −4 ; −2 )
Dla k ≥ −2
|x − 3|(|k+2| − 2) + 1 = 0
k|x−3| + 1 = 0
1) dla x < 3
−k(x − 3) + 1 = 0
dla k ∊ <−2; 0)
2) dla x ≥ 3
k(x − 3) + 1 = 0
dla k ∊ <−2; 0)
Odpowiedz : k∊ < −4 ; 0 )
Prawda, czy fałsz ?
18 lut 02:09
Julek: Dobranoc
18 lut 02:10
Eta:
Hmm.... trudno przewidzieć jak będzie ?
Myślę,że zad. nie będą ,aż tak trudne .
Ty z pewnością dasz sobie doskonale radę , jak Cię tutaj obserwuję...
to jesteś "otrzaskany"

Matury boją się wszyscy od wiek wieków i .... prawie wszyscy zdają

To czego się teraz wyuczysz zaprocentuje na studiach

Jaką uczelnię wybierasz?... jeżeli mogę wiedzieć

Póki co życzę Ci samych sukcesów
18 lut 02:10
Eta:
masz założenie k≠ −4
więc odp: k€(−4,0)
18 lut 02:15
Eta:
Dobranoc , miłych snów
18 lut 02:17
Julek: Bardzo miło mi to słyszeć

Nie jestem na tyle "otrzaskany", aby mieć pewność co do moich wyników i niekiedy sposobów
liczenia. Jeszcze duża droga przede mną, aby osiągnąć bardzo dobry wynik.
Chciałbym dostać się na Uniwersytet Warszawski. Interesuje mnie informatyka, ekonomia i
ewentualnie informatyka z ekonometrią. Może nie każdy o tym słyszał i właśnie w tej chwili
przyciągam moich konkurentów na owe kierunki, ale UW wraz z obowiązkową matematyką zmieniło
rekrutację i liczy sobie tylko matematykę rozszerzoną (koniec z mitami o geografii + język
rozszerzony na ekonomię i o fizyce na informatykę) Jeśli moje wyniki nie będą na tyle
zadowalające to liczę na Wojskową Akademię Techniczną (studia cywilne).
18 lut 02:18
Julek:
Eta, jesteś z Warszawy (o ile mogę wiedzieć

) ? Masz jakąś opinie o Wojskowej Akademii
Technicznej ?
18 lut 02:22
Eta:
Nie jestem z W−awy a żal

kiedyś mieszkałam b. blisko stolicy ( Kozienice)
WAT −− jest podobno ciężką do studiowania uczelnią, moi dwaj kuzyni ją ukończyli
i to z celujacymi wynikami

więc myślę, że i Ty dasz sobie radę.
Powodzenia, dobranoc, bo już padam po całym dniu ...

do jutra
18 lut 02:30
Julek:
Dziękuję i dobranoc
18 lut 02:36
kajko:
zad. dla
Godzia i
Miś
dane są liczby:
wykaż ,że a
b= b
a
20 lut 01:17
Godzio:
| | 1 | |
aa*(1/n+1) = aa * a1/n+1 = (1/n+1)n*(1/n+1)n * ( |
| +1)n(1/n+1) = |
| | n | |
| | 1 | |
( |
| )n(1/n+1)n + (1/n+1)n |
| | n+1 | |
| | 1 | |
ba = b(1/n+1)n = ( |
| )n(1/n+1)n + (1/n+1)n |
| | n+1 | |
pewnie zrobione najtrudniej jak sie dalo
20 lut 01:36
Godzio:
taki wstęp
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b = ( |
| +1)n * ( |
| +1) = a * ( |
| +1) |
| | n | | n | | n | |
20 lut 01:38
Godzio: wkradł się chochlik
| | 1 | | 1 | |
aa * a1/n+1 = ( |
| + 1)(1/n+1)n * ( |
| +1)(1/n+1)n |
| | n | | n | |
20 lut 01:42
Godzio: Akurat przydadzą mi się takie zadania, we wtorek nasza szkoła ma diagnoze z matmy i chciałbym
jak najlepiej wypaść

nie pogardził bym 100%
20 lut 01:46
Godzio: A jeszcze mam jedno pytanie co do zadania dla Julka czy takie rozwiązanie jest poprawne:
|x−3| * |k+2| = 2|x−3| −1
|x−3| * |k+2| − 2|x−3| = −1
|x−3| ( |k+2| − 2 ) = −1 równanie ma rozwiązanie gdy |k+2|−2 < 0 więc
|k+2|−2 < 0
|k+2| < 2
k<0 i k>−4
k∊(−4,0)
20 lut 01:56
kajko:
| | −1 | |
to; |
| >0 => |k+2| −2 <0 => |k+2| <2
|
| | |k+2|−2 | |
20 lut 02:04
Godzio: czyli wsumie na jedno wyszlo
20 lut 02:05
kajko:
No tak , tylko podałam Ci skąd Julek to wywnioskował
20 lut 02:06
Godzio: a tamto zad zaliczone

?
20 lut 02:08
kajko:
Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak

Życzę napisania "diagnozy" na 100%
20 lut 02:09
kajko:
No to jeszcze jedno przed spaniem

wykaż ,że dla każdego "a"
prawdziwa jest nierówność a
4 −a+1 >0
20 lut 02:11
Godzio: dziękuje

jescze pare rzeczy musze sobie z forum powtarzyc i mysle ze bedzie dobrze
20 lut 02:11
Godzio:
Niby oczywiste ale nie mogę wpaść na rozwiązanie
20 lut 02:19
kajko:
Podpowiem

1=
14+
1}[4]+u{12
a
4 −a2 +
14 +a2 −a +
14+
12=..........
20 lut 02:22
kajko:
chochlik namieszał

1=
14 +
14 +
12
20 lut 02:23
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a4−a2 + |
| +a2−a + |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a2− |
| )2 +(a− |
| )2 + |
| > 0 dla a∊R |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
w życiu bym chyba na to nie wpadł
20 lut 02:24
kajko:
teraz już z "górki"
20 lut 02:24
kajko:
20 lut 02:24
Godzio:
porobie sobie jeszcze kilka zadanek z forum i ide spać
20 lut 02:27
kajko:
ok , Miłych snów , dobranoc
20 lut 02:28
kajko:
A ja zgram jeszcze w brydża i też do spania
20 lut 02:30
Godzio:
Dobranoc
20 lut 02:32