nie rozumiem
geometria: 1.Punkty A=(−3,−5), B=(4,−1),C=(−2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego.Oblicz długośc
ramienia tego tójkąta.
2.W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 2 i 4 a jeden z kątów ostrych ma miarę
α Oblicz sinα*cosα
3.Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długoiści8.Punkt D jest środkiem
krawędzi AB, odcinek DS jest wysokością ostrosłupa.Krawędzie AS i BS maja długość 7.Oblicz
długość krawedzi CS tego ostroslupa
19 lut 16:54
ustinka: W 1 zadaniu należy skorzystać ze wzoru na długość odcinka: |AB|=√(xb−xa)2+(yb−Ya)2
podstawisz do tego wzoru punkt A i B i Ci wyjdzie długość AB.
19 lut 17:06
geometria: a napiszesz mi co podstawic
19 lut 17:07
ustinka: Punkty A=(−3,−5) i B=(4,−1) (x,y)czyli:
|AB|= √(4+3)2+(−1+5)2
Wylicz i masz wynik
19 lut 17:11
geometria : dziekuje ci

a z tamtymi zadaniami wiesz co trzeba zrobic
19 lut 17:12
geometria : wyszło mi IABI=65
19 lut 17:14
ustinka: powinno wyjść |AB|=√65
w 2 zadaniu mi się wydaje, że trzeba z Pitagorasa najpierw wyliczyć przeciwprostokątną:
a2+b2=c2
jak podstawisz wyjdzie x=2√5
i podstawisz sinα*cosα co da Ci 2/5
19 lut 17:28
Godzio: z tym że w pierwszym liczymy długosc ramienia, więc trzeba policzyć wszystkie długości bo nie
wiemy które 2 odcinki ( AB,BC,CA) są ramionami, należy to sprawdzic
w tym wypadku wyjdzie dobrze

ale to tak na przyszłość
19 lut 17:57
ustinka: No tak, tak
19 lut 18:06