0strosłupy
jolka: Z drutu o dł 48cm wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich
krawędziach równej długości. Oblicz pole i objętość tego ostrosłupa.
20 lut 12:25
jolka: sorki nie dopisałam pole powierzchni bocznej
20 lut 12:26
Godzio: skoro wszystkie krawędzie są równe to jest to czworościan foremny o dł. krawędzi:
potrzebne wzory znajdziesz tutaj:
989
20 lut 12:27
20 lut 12:27
jolka: prawidłowe odpowiedzi to Pb=36√3 cm2
V=36√2 cm3
20 lut 12:29
jolka: ale czworościan to ma przecież trójkąt równoboczny w podstawie
20 lut 12:29
Godzio:
napewno dobra treść ?
20 lut 12:31
Godzio:
pomyliłem sie

czworokątny a nie trójkątny już pomagam
20 lut 12:31
jolka: dobra dobra na pewno

ok czekam i z góry dziekuje
20 lut 12:33
Godzio:

a=6
d = a
√2
H
2 + 9 * 2 = 36
H
2 = 18
H = 3
√2
| | a2√3 | |
Pb = 4 * |
| = a2√3 =36√3 |
| | 4 | |
20 lut 12:39
jolka: Dziękuję ślicznie a spróbujesz jeszcze te zadanko co jest niżej z trasą rowerową

?
20 lut 12:41
jolka: Trasa rowerowa wokol jeziora ma dlugosc 15 km Dwoch rowerzystow wyrusza z tego samego miejsca i
okrąza jezioro w tym samym kierunku.Srednia predkosc jednego z nich jest o 5 km/h mniejsza niz
drugiego.Do ponownego spotkania rowerzystow doszło gdy szybszy z nich wykonał 4 okrazenia
jeziora a wolniejszy 3 jakie byly srednie predkosci roweżystów?
20 lut 12:42
Godzio:
s = 15km
v
1
v
2 = v
1 − 5km/h
s
1 = 4*15km = 60km
s
2 = 3 * 15 = 45km
v
2 = v
1 − 5
i mn. na krzyż
s
1v
2 = s
2v
1
60(v
1−5) = 45v
1
60v
1 − 300 = 45v
1
15v
1 = 300
v
1 = 20km/h
v
2 = dokończ
20 lut 12:47
jolka: dobra dzięki
20 lut 12:53
jolka: Godzio a te zadanko z rysunkiem umiesz?
20 lut 12:53
jolka: albo jeszcze takie z ciągiem na dole jest....
20 lut 12:56
Godzio:

więcej rzeczy chyba się nie da narysować

s
1 = 4s
s
2 = 3s
20 lut 12:59
Godzio: heh myślałem że to tego zadania rysunek
20 lut 13:00
jolka: hehe nie nie te zadanko bardzo dobrze rozumiem juz

Dziękuję Ci ślicznie
20 lut 13:05