...
Hania =): zbadaj monotnicznosc ciagu :
2+4+6+...+2n
an= −−−−−−−−−−−−−−−−−−
5n2 +3n
18 lut 21:33
justyś: tzn co mam zrobić
18 lut 21:34
Hania =): jakbym wiedziała to bym nie pytała
18 lut 21:39
Basia:
w liczniku masz sumę S
n ciągu arytmetycznego, w którym
b
n=2n b
1=2 r=2
| | n(n+1) | |
an = |
| = U{n+1}{5n+3) |
| | n(5n+3) | |
| | n+1+1 | | n+2 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 5(n+1)+3 | | 5n+8 | |
| | n+2 | | n+1 | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | 5n+8 | | 5n+3 | |
| (n+2)(5n+3)−(n+1)(5n+8) | |
| = |
| (5n+8)(5n+3) | |
| 5n2+13n+6−5n2−13n−8 | |
| = |
| (5n+8)(5n+3) | |
| −2 | |
| <0 (bo mianownik jest dodatni) |
| (5n+8)(5n+3) | |
stąd:
a
n+1−a
n<0
a
n+1<a
n
ciąg jest malejący
18 lut 21:39
justyś: jak bym to miała to bym Ci pomogła ale nie wie,m o co chodzi

:(
18 lut 21:40
Eta:
suma liczb parzystych wyraża się wzorem
S
n= n(n+1)
| | n(n+1) | | n+1 | |
to: an= |
| = |
|
|
| | n(5n+3) | | 5n+3 | |
badamy znak różnicy:
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(5n+3) −(n+1)(5n+8) | |
an+1− an = |
| − |
| = |
|
|
| | 5n+8 | | 5n+3 | | (5n+8)(5n+3) | |
mianownik zawsze większy od zera
więc badamy znak licznika
5n
2 +13n+6 −5n
2 −13n −8 = −2 <0
ciąg a
n jest ciągiem malejącym
18 lut 21:50