matematykaszkolna.pl
Grafy anmario: rysunekWitajcie, sto lat Tym razem ja mam problem. Da się to narysować bez odrywania ręki i przejeżdżania dwa razy tej samej linii? Pozdrowienia dla Ety, Basi, Bogdana i Jakuba. emotka No i dla wszystkich emotka
18 lut 17:48
anmario: Ma ktoś jakieś pomysły?
18 lut 18:21
ORZEŁ: ciekawe zadanie emotka a znasz odpowiedz czy sie da
18 lut 18:33
anmario: rysunekNo nie znam oczywiście, po co inaczej bym je przedstawiał. Wiem, że to klasyczny i łatwo rozstrzygalny problem topologiczny, jednak nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i tylko mi świta to istnienie tych kryteriów, dla przykładu narysowanie w ten sposób otwartej koperty jest możliwe a zamkniętej nie (jak na rysunku) Nie mam czasu przyłożyć się do tego i z pewnością będę wdzięczny za to czego na ogół nie cierpię −za rozwiązanie "na tacy" emotka
18 lut 19:50
Eta: Witaj anmario emotka "kopę " lat Cię tu nie byłoemotka dzięki za pozdrowienia .... wzajemnie pozdrawiam emotka hmmm......... co do zad. ? Pytanie , czy można poruszać się po przekątnych? Jeżeli można , to mam rozwiązanie emotka
18 lut 20:05
Jakub: Cześć anmario. Kilka razy próbowałem i nie wychodzi. Moim zdaniem się nie da. Nie umiem podać jednak jakiegoś twardego dowodu.
18 lut 20:12
anmario: Witaj Etaemotka Witaj Jakub emotka Mnie przez to zadanie trochę siwych włosów przybyło emotka Eta. Tam nie ma przekątnych. Albo wypiłem jednego za dużo i nie widzę emotka
18 lut 20:40
justyś: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i objętość walca Pomożesz
18 lut 20:41
ORZEŁ: tez sporo myslałem nad tym zadaniem i nic emotka ale jeszcze pomyśle, na kiedy potrzebujesz odpowiedzi?
18 lut 20:45
anmario: Justyś. Skoro jest kwadratem to bok tego kwadratu jest siedem (no bo pole 49) Zatem wysokość walca wynosi też 7 (nie zapomnij popatrzeć co to przekrój osiowy) Tak samo jak średnica koła, które jest podstawą walca, koniecznie narysuj to sobie.. Więc masz i promień i wysokość, reszta to znane wzory, powodzenia emotka
18 lut 20:45
anmario: No teraz interesuje mnie, że tak powiem "w ogóle". Potrzebowałem "na wczoraj", tym zadaniem zagięła mnie dzisiaj dziewczynka z szóstej klasy, której udzielam korepetycji z matmy emotka Na szczęście nigdy nie twierdziłem, że znam rozwiązania wszystkich zadań z szóstej klasy szkoły podstawowej emotka No, ale kiedyś zaryzykowałem tezę, że jak pomyślę to zawsze będę wiedział prędzej czy później. No i później się zrobiło już a ja nadal nie wiem emotka
18 lut 20:51
ORZEŁ: ja w tym roku pisze mature i też nie wiem jak to rozwiązać zaginają mnie zadania z podstawówki (hehe) emotka
18 lut 21:05
Jakub: rysunekanmario możesz się zemścić emotka Mam podobną zagadkę. Na kartce w kratkę narysuj dziewięć kropek, tak jak ja to zrobiłem na rysunku po lewej stronie. Teraz przez WSZYSTKIE kropki narysuj BEZ ODRYWANIA długopisu krzywą składającą się z odcinków. Jak to zrobić w pięciu ruchach (odcinkach) pokazałem na rysunku po prawej stronie. Twoim zadaniem jest to zrobić w czterech ruchach. Zagadkę da się rozwiązać. Rozwiązanie pokażę koło 24. Mam nadzieję, że ktoś też wpadnie na rozwiązanie zagadki tej wrednej szóstoklasistki emotka
18 lut 21:14
Bogdan: Witaj anmario. Nie da się narysować tej figury bez odrywania ołówka od kartki. To jest zagadnienie z teorii grafów. Proponuję poszukać informacji np. przez GOOGLE o mostach królewskich, o cyklu Eulera, są np. tutaj http://www.math.edu.pl/mosty-krolewieckie emotka
18 lut 21:14
Bogdan: poprawiam − o mostach królewieckich.
18 lut 21:15
anmario: Ona nie jest wredna, jejku, Jakub, z pracy mnie wyleją emotka (ale się śmieję emotka Ale i faktem jest, że bardzo ją lubięemotka Zresztą tak jak wszystkich, z którymi mam zajęciaemotka Jak kogoś nie lubię to cena jest zaporowa i nie ma problemu emotka Dzięki za link Bogdan i za klucze do Google, zależało mi na tym a naprawdę nie mam teraz czasu, teraz jak mam konkretny link już bez problemu sobie doczytam.
18 lut 21:20
Basia: rysunekPozdrawiam Jakubie, wredną szóstoklasistkę też. To córa ?
18 lut 21:26
anmario: Basia chyba nie w temacieemotka No, ale rozwiązanie na piątkęemotka
18 lut 21:33
Basia: A nie doczytałam Twojego wpisu. Witaj anmario. Pozdrów tę "wredną".
18 lut 21:42
anmario: Dobrze, pozdrowięemotka
18 lut 22:11
Jakub: Zgadza się Basia emotka. Wydaje się proste, ale testowałem na wielu osobach i miały spore trudności. Wszyscy próbowali "łamać" tą krzywą na kropkach, a w ten sposób się nie da narysować za pomocą czterech posunięć. Szóstoklasistkę nazwałem "wredną" tylko żartem. Znam ten ból anmario. Człowiek robi za mądrego rozwiązując jakieś typowe zadania, a tu dzieciak zadaje taką zagadkę i później z niewinną miną patrzy jak próbujesz rozwiązać emotka. Miałem trochę sytuacji tego typu, więc wiem jak to jest emotka Pozdrawiam!
18 lut 22:39
anka: rysunek
4 cze 16:58
anka: rysunekczy da sie to narysowac nie odrywajac długopisu ani nie powtarzajac linii
4 cze 17:03
_All: NIEemotka
4 cze 17:05
orgami: rysunek
4 cze 19:47
aniusia: rysunekod 1 po strzałkach do 8 po strzałkach łatwe
9 maj 12:32