Takie zadanie.
Miś: Stojak na plakat ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 2,4m i wysokość 2m. Naklejony
na trójkąt plakat ma mieć kształt prostokąta (wpisanego w trójkąt). Jakie wymiary musi mieć
ten trójkąt, aby powierzchnia plakatu zajmowała jak największa część powierzchni trójkąta?
18 lut 20:11
Miś: .
18 lut 21:48
Eta:

Podpowiadam

P(plakatu)= P(prostokąta MNEF)= 2x*y , x,y >0
z podobieństwa trójkątów ΔDBC ~ ΔGEC
wyznacz y ( y= 2−
53x
i podaj max funkcji
P(x) = 2x*( 2−
53x) −−−−−−− uporządkuj tę f. kwadratową
i podaj x
max= −
b2a
oraz y
max= 2 −
53*x
max
powodzenia
18 lut 22:31