całka
Creative: Witam wszystkich. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki a najlepiej o jej rozwiązanie gdyż mam
bardzo mało czasu, a muszę się nauczyć na poprawę egzaminu

Bardzo mi na tym zależy.
Coś mi ta całka nie chce wyjść...
Z góry dziękuję za okazaną pomoc!
18 lut 20:16
Creative: pomoże ktoś?
18 lut 20:26
Creative: proszę, pomóżcie..
18 lut 21:10
Sabin: Pomogę... przynajmniej spróbuję
18 lut 21:12
Creative: proszę, pomóżcie..
18 lut 21:13
Creative: no to cieszy mnie to
18 lut 21:13
Creative: Sabin mam nadzieję, że nie zapomniałaś/eś o mnie:(
18 lut 21:20
Sabin:
∫U{x
2 − 2x + 1}{
√xdx =
rozbijasz na 3 całki oraz korzystasz w drugiej całce z tego,
że stałą można dać przed całkę.
| | x2 | | x | | 1 | |
= ∫ |
| dx − 2∫ |
| dx + ∫ |
| dx =
|
| | √x | | √x | | √x | |
korzystamy z tego, że
√x = x
0,5 oraz że iloraz 2 potęg to odejmowanie wykładników.
= ∫x
2−0,5dx − 2∫x
1−0,5dx + ∫x
0−0,5dx = ∫x
1,5dx − 2∫x
0,5dx + ∫x
−0,5dx =
| | 1 | |
korzystamy trzykrotnie ze wzoru ∫xαdx = |
| xα+1
|
| | α+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2,5 − 2* |
| x1,5 + |
| x0,5 + C =
|
| | 2,5 | | 1,5 | | 0,5 | |
| | 2 | | 4 | |
= |
| x5/2 − |
| x3/2 + 2x1/2 + C
|
| | 5 | | 3 | |
gdzie C to stała.
18 lut 21:22
Creative: Dzięki wielkie, a powiedz jeszcze jak możesz na ile procent jesteś pewny że to jest dobrze?
18 lut 21:27
Sabin: Na 99,95%
18 lut 21:28
Creative: A to nie przepisuję tego.... Heh żart

Dzięki
Zaufam Ci, że jest to dobrze zrobione...
18 lut 21:31
Eta:
potwierdzam na 100%
18 lut 21:35
Creative: Dziękuję Eta za potwierdzenie, nie ukrywam, że było mi one potrzebne

A wiem, że Tobie można
zaufać niemalże w 100% co do poprawności zadania
18 lut 21:36