Studniówka
Miś: Proszę o ułożenie równania do zadania,
W pewniej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
16500zł. gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić o 15 zł
więcej. Oblicz ilu maturzystów jest w szkole.
18 lut 23:16
feetek:
x − ilość osób
y − koszt osoboparówki
x*y = 16500
(x−10)*(y+15) = 16500
18 lut 23:25
Sabin:
Yyy... chyba:
xy = 16500
(x−10)(y+15) = 16500
gdzie x − liczba maturzystów, y − cena biletu
mi wychodzi x = 110.
18 lut 23:25
Miś: identyczne równania napisaliście, dzięki
18 lut 23:27