matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
moze ktos pomoze mi to rozwiazac bo utknolem i nie wiem co dalej robic
jimi:
∫x arc tg x dx
18 lut 13:36
jimi:
dzi za pomoc
19 lut 17:17
dobry student:
v= arctgx u'=x
1
1
v'=
u=
x
2
x
2
+1
2
1
1
1
1
∫x arc tg x dx =
x
2
*arctgx − ∫
*
x
2
dx =
x
2
*arctgx −
2
x
2
+1
2
2
1
1
1
1
1
∫ 1 −
dx =
x
2
*arctgx −
x +
arctgx + c
2
x
2
+1
2
2
2
19 lut 17:51