..??????????????/
Hania =): Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym
an= 5(√2)n+1
a) uzasadnij ze jest to ciag geometryczny
b) zapisz wzor na sume n poczatkowych wyrazor ciagu w zaleznosci od n
c) oblicz sume 10 poczatkowych wyrazow ciagu i przedstaw ją w postaci liczby : a+b{p2} , gdzie
a,b sa liczbami wymiernymi.
18 lut 20:40
Basia: jeżeli dobrze napisałaś wzór to na pewno
nie jest geometryczny
bo
a
1 = 5
√2+1
a
2 = 11
a
3 = 10
√2+1
11
2 = (5
√2+1)(10
√2+1)
121 = 50*2+15
√2+1
20 = 15
√2
√2 ∊ NW
więc nie mogą być sobie równe
stąd:
| a2 | | a3 | |
| ≠ |
| ⇒ ciąg nie jest geometryczny |
| a1 | | a2 | |
i...........koniec zadania
18 lut 21:48