planimetria
jey:): Eto Bogdanie Basiu pomocy

zad1 Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC w ktorym |AC| = |BC|. odcinek Ad
dzieli trojkat ABC na dwa trojkaty rownoramienne w taki sposob ze |AB| = |AD| = |CD| oblicz
miary kątów trojkata ABC
18 lut 13:27
...: ich tutaj nie było w ciągu ostatnich 45 minut, więc prosisz na próżno. Na przyszłość, zwracaj
uwagę na prawy górny róg ekranu

pozdrawiam
na pomoc inncych bym nie liczyła, bo prosiłam o to prawie godzinę temu, kiedy Bogdan jeszcze
był.
pozdr
18 lut 13:32
fk: rozpisz kąty w trójkątach. dla kąta C masz: π − 2α = 3α − π
18 lut 13:40
Eta:

IADI=IABI=IDCI i IACI=IBCI
to:
I<AI= I<BI
α+180−4α= 2α => 5α= 180
o =>
α= 36o
I<CI= 36
o to miary kątów przy podstawie I<AI= I<BI= 2*36
o= 72
o
19 lut 00:44