Udowodnij
bartek: Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij ,że rożnica tych
liczb jest podzielna przez 4.
18 lut 17:13
bartek: może ktoś pomoc z tym zadaniem
18 lut 18:52
Eta:
liczba nieparzysta mająca trzy podzielniki jest kwadratem liczby pierwszej
zatem
k−n= q2 −p2 , gdzie p, q −− to liczby pierwsze
zatem: k−n= ( q−p)(q+p)
różnica i suma liczb pierwszych jest liczbą parzystą , czyli podzielną przez 2
więc q−p = 2*s i q+p= 2* u
zatem: n−k= 2*s*2*u= 4*u*s −−− jest podzielna przez 4
18 lut 20:26