rozwiazania rzeczywiste równania
kasieńka:): Ile rozwiazań rzeczywistych ma równanie 5x4−13=0 ?
Jak to zrobić?
18 lut 23:04
Mateusz: 5x
4−13=0
5x
4 = 13/:5
| | 13 | | 13 | |
x = 4√ |
| lub x = −4√ |
|
|
| | 5 | | 5 | |
18 lut 23:09
Sabin:
5x4 = 13 /:5
x4 = 135
x2 = √13/5
|x| = 4√13/5
x = 4√13/5 lub x = −4√13/5
18 lut 23:10
Basia:
5x
4−13=0
(
√5x
2−
√13)(
√5x
2+
√13)=0
√5x
2+
√13≠0
stąd
√5x
2−
√13=0
(
√√5x−
√√13)(
√√5x+
√√13)=0
√√5x−
√√13=0
lub
√√5x+
√√13=0
lub
18 lut 23:10
kasieńka:): dziękuję bardzo
18 lut 23:17
Alicia: To jest jedno z zadań maturalnych w którym odpowiedzi były następujące:
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Czyli jaka będzie do tego odpowiedź?
28 kwi 15:05
Dominik: rusz glowa i policz ile kazdemu wyszlo rozwiazan.
28 kwi 15:06