Misiu pomozesz mi?
jolka: Misiu pomozesz mi?
18 lut 20:47
Miś: a jakie to zadanie?
18 lut 20:48
jolka: : W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokosc jest o 50% dłuższa od krawedzi podstawy.
Oblicz miarę kąta nachyllenia ściany bocznej do płaszczezny podstawy tego osrosłupa.
18 lut 20:49
jolka: nie moge wogole pojec tych ostroslupow:(
18 lut 20:49
Miś: hmm trudne to ma w podstawie 6kąt foremny tak?
18 lut 20:49
jolka: tak tak foremny
18 lut 20:50
18 lut 20:53
Miś: masz do tego odp chyba 56 stopni
18 lut 20:54
jolka: o blisko blisko

ja mam odp 60stopni a jak to robiles?
18 lut 20:55
jolka: moze jakas pomylka w obliczeniach
18 lut 20:55
Miś:

h=a+50%a=1,5a
h=1,5a
tgα=
1,5aa=1,5
tg56stopni=1,5
18 lut 20:59
jolka: dziekuje slicznie misiaku ja sobie zaraz to posprawdzam

Dzieki bardzo
18 lut 21:00
Miś: widocznie źle je zrobiłem skoro 60
18 lut 21:01
justyś: i jak pomożesz
18 lut 21:03
Miś: no nie wiem

nie potrafię go zrobić chyba musze zacząć swoje robić zaraz
18 lut 21:04
jolka: a czekaj chwile zaraz zobacze
Misiu a jeszcze jedne mi pomozesz zrobic?
18 lut 21:04
Miś: pokaż
18 lut 21:05
jolka: Krawędz boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest 2 razy dłuższa od krawedzi jego
podstawy. Oblicz cosinusa kąta między ścianą boczną i podstawą ostrosłupa
18 lut 21:07
jolka: i jak?
18 lut 21:11
jolka: hehe a w tamtym mi wyszło 61 stopni jak liczyłam po swojemu

tzn podobnie jak ty ale troche inaczej
18 lut 21:15
justyś: jolu ty jesteś w 3 kl tak? napisz mi które zadanie str ok
18 lut 21:17
jolka: tak tak w 3 ale to nie z ksiazki, nauczycielka nam dawala na kartkach takie zadanka
18 lut 21:18
justyś: aha spr czy mam to zadanie
18 lut 21:22
jolka: no dzieki Justys
18 lut 21:23
jolka: Miś chyba już nam uciekł
18 lut 21:24
justyś: Pp=a2
Pp=2*2
Pp=4cm
18 lut 21:26
justyś: Pb=4* jedna druga a*h
18 lut 21:29
justyś: Pb=4*jedba druga *3*6
Pb =2*18+=72 chyba dobrze nie jestem pewna
18 lut 21:31
bartek: to pierwsze zadanie jest zle zrobione i ma wyjsc 60 stopni
18 lut 21:33
bartek: h jest dobrze i ma wynosic 1.5a
| | 1.5a | |
Natomiast tgα= |
| =√3 ⇒ α=60 |
| | a√32 | |
18 lut 21:37
jolka: O bartuś a umiesz je zrobić
18 lut 21:37
Miś: oo już wiem gdzie mój błąd
18 lut 21:39
jolka: a ja nie wiem dalej skąd to sie pobrało...
18 lut 21:40
jolka: Bartek a skąd te a√3 sie wzieło?
18 lut 21:43
Miś: to jest wysokośc trójkąta równobocznego, w tym przypadku tego takiego malutkiego, z których
sześciu składa się podstawa
18 lut 21:44
jolka: a już wiem widzicie i nie było wcale takie trodne co dwie głowy to nie jedna

dzieki wam
chłopcy

18 lut 21:46
bartek: | | a√3 | |
wysokosc trojkata rownobocznego: |
| |
| | 2 | |
18 lut 21:47
jolka: no juz wiem

A te drugie spróbujecie jeszcze zrobic?
18 lut 21:48
bartek: a jaki ma byc wynik?
18 lut 21:54
jolka: własnie do tego nie mam::(
18 lut 21:56
bartek:

| | √15a | |
z tw Pitagorasa wynika ze h= |
| |
| | 2 | |
Teraz korzystamy z tw cosinosow:
| | a√3 | | a√3 | |
(2a)2=h2+( |
| )2−2h |
| cosα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √5 | |
Po wyliczeniu wyszlo mi ze cosα= |
| = |
| |
| | √45 | | 15 | |
18 lut 22:13
jolka: dziekuje Bartus
18 lut 22:19
bartek: nie gwarantuje ze jest dobrze, liczylem na szybko wiec nie wykluczam bledow w obliczeniach
18 lut 22:22
jolka: hehe ja zaraz se na spokojnie zobacze i sprawdze ale cos mi sie wydaje ze ok bedzie

Zdolny chłopak z Ciebie Bartusiu hihi dzieki
18 lut 22:27