matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 186,
185
,
184
,
183
,
182
,
181
,
180
,
179
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Libero:
Czy moglibyście sprawdzić poprawność moich obliczeń granicy: lim x→0 (e
x
− e
−x
− 2x)/(x−sinx) = lim x→0 (e
x
− e
−x
− 2x)'/(x − sinx)' = lim x→0 (e
x
4
śpiący :
plx ostatnie zadanie
1
<PATRYCJA>:
Transformator dzwonkowy służy do obniżania napięcia sieciowego z 230V do 12V. Uzwojenie pierwotne składa się z 1150 zwojów. Z ilu zwojów składa się uzwojenie wtórne
14
rose:
Help
!
6
april:
dany jest trójmian kwadratowy f o współczynniku 2 przy najwyższej potędze x. wierzchołek paraboli bedącej wykresem tego trójmianu ma spółrzedne W=(5,−10). wyznacz f(15).
1
goskaaa:
a) |x−4|=5 b)|x+3|=2
35
matthew:
mam takie zadanie:
18
Amada:
Sprawdź czy pkt. A leży na okręgu O. Napisz równanie stycznej do okręgu w pkt. A A(2,−3) O:(x−1)
2
+(y+6)
2
=0
2
floid:
4+6=10 wyjasnic dla czego rowna sie 10 a nie np 5
2
klara:
Dane sa wekory →a=[3,−1,−7] →b=[−1,2,−2] →c=[m,m+1,1] →d=[3m,−m,0]
3
Amada:
Średnicą okręgu jest odcinek A i B. Napisz równanie tego okręgu. A(−3,−5)
6
Karolina:
Na polce z klsiazkami stoi wsrod 10 ksiazek wsrod ktorych 4 sa w twardej okladce. ile jest bsposobow losowego wyboru trzech ksiazek z tej polki tak aby wsrod nich:
3
Mija:
1. Podziel konstrukcyjnie odcinek w stosunku
√
2
:
√
3
21
Amada:
Nie wiem wgl. jakich wzorów i czego mi tu potrzeba. Określ wzajemne położenie prostej L i okręgu O.
4
toskaweczka :
Właściciel gospodarstwa agroturystycznego chce wygrodzić w ogrodzie prostokątny plac zabaw dla dzieci.Dysponuje płotem o długości 84m a powierzchnia placu ma być możliwie największa.
13
toskaweczka :
HELP
!
4
bla bla:
Sześciu pasażerów wchodzi do windy 12−piętrowego wieżowca. Oblicz prawdopodobieństwo, że wszyscy wysiądą na innym pietrze i będzie to co najmniej piąte piętro.
12
Ewe:
no za cholerę nie wiem skąd to się wzięło ... zacznijmy od początku.
0
Mateusz :
:::rysunek::: zad.18
1
Amada:
Określ wzajemne położenie prostej L i okręgu O. Wyznacz współrzędne punktów wspólnych(o ile istnieją) prostej L i okręgu O. Wykonaj rysunek.
0
toskaweczka :
proszę pomoście..
Właściciel gospodarstwa agroturystycznego chce wygrodzić w ogrodzie prostokątny plac zabaw dla dzieci.Dysponuje płotem o długości 84m a powierzchnia placu ma być
4
Piotr:
Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l. a) w(x)=
1
3
x
3
+ x + 2, l:y=4x +2
15
sanki:
1zad 16 napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P(−3,2,4) i prostopadlej do plaszczyzn
18
Wydi:
Rozwiąż równanie... jaki sposób polecacie?
8
Wydi:
Z szuflady, w której znajduje się 10 różnych par rękawiczek wybieramy losowo cztery rękawiczki. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych, a następnie oblicz
3
o.O:
1
1
=128*(
)
N
−
1
4096
16
14
fryk:
Jak obliczyć objętość ostrosłupa, gdy mamy tylko takie wymiary: wysokość ostrosłupa H=2
0
rynek25:
a
n
={1+
1
2
+
1
4
+
1
8
+...+
1
2
n−1
}{1−
1
3
+
1
9
−
1
27
+...+
1
3
n−1
}
3
Pitt:
33
3
Jak to policzyć: (
) do potęgi
8
2
1
K:)arolina:
POMOCY cyfry 1,2,3,4,5,6,7 ustawiamy w sposob losowy w szereg. ile jest takich ustawien ze:
1
Ania:
Bardzo prosze o pomoc
Pewien gracz giełdowy kupił w poniedziałek 100 akcji po 30 zł za akcję, we wtorek dokupił 50 akcji po 28 zł za akcję. W środę kupił 10 akcji po 26 zł za akcję
3
Foggy91:
Wykaż, że dla każdego kąta α prawdziwy jest wzór
cosα − cos
3
α
sinα − sin
3
α
= tgα
1
karolina:
1) W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z przyprostokątnej . Oblicz stosunek pola koła opisanego do pola koła wpisanego w tym trójkącie.
1
pilot:
winda osobowa przeznaczona jest do przewozu 20 osob o masie 80kg kazda. oblicz udzwig windy.oblicz minimalna prace jaka musza wykonac silniki windy jezeli w ciagu 50s przemieszcza
6
Jedna calka:
∫
lnx
x(lnx−4)
1
Adek:
a
1
= 3
√
5
q =
√
5
0
kosmo778:
:::rysunek::: Prosta AB jest równoległa do prostej CD oraz IABI=3, IBCI=10, ICDI=2 Oblicz długośc odcinka
8
magda:
dla jakich wartosci parametru m rownanie x*|x−1|=m+1 ma dwa rozne rozwiazania
5
karolina:
2
kosmo778:
:::rysunek::: Prosta KL jest równoległa do prostej MN oraz IKLI =6, IMNI=3, ILMI=9. Oblicz długość odcinka
0
KAROLINA:
Punkty A,B,C są wierzchołkami trójkąta.Wykaż,że trójkąt ABC jest prostokątny.Oblicz pole trójkąta oraz kąty ostre w trójkącie gdy
13
matthew:
Wykaż, że liczba 4
20
+ 4
19
+ 5 * 4
18
jest podzielna przez 25
1
Karolina:
Pomozcie:( rzucamy kostka do gry 5 razy. ile jest mozliwosci otrzymania:
1
bartek:
Znajdź te wartości parametru m, dla których funkcja(x)=x
2
+mx+9 ma dwa miejsca zerowe większe od 2.
2
anita:
oblicz granicę ciągu a) a
n
=
√
3n+2
−
√
3n
1
jaaasia:
W piwnicy stoją dwie 77− litrowe beczki. Pierwsza jest wypełniona wodą, druga jest pusta. Z pierwszej beczki wypływają w pierwszej sekundzie 4 litry wody, a w każdej następnej o 0,2
4
magda:
narysuj wykres funkcji f(x)=|x
2
−3|x|+2|−1
0
kosmo778:
Ludzie, prosze o pomoc
6
czosnek:
Za 16 biletów zapłacono 303zł. Bilet dla dziecka kosztował 15 zł, zaś dla osób dorosłych był o 60% droższy. Oblicz, ile kupiono biletów dla dorosłych a ile dla dzieci
0
pilot:
winda osobowa przeznaczona jest do przewozu 20 osob o masie 80kg kazda. oblicz udzwig windy.oblicz minimalna prace jaka musza wykonac silniki windy jezeli w ciagu 50s przemieszcza
2
Wydi:
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych, a następnie oblicz prawdopodobieństwo, że w każdym rzucie liczba oczek
0
Lola:
log
1
2
(−2+2
√
2
)
7
hubi:
omoc.
0
pilot:
oblicz wspolczynnik sprezystosci sprezyny oraz sile powodujaca wydłużenie, jezeli energia potencjalna sprezyny wydluzonej o 12cm wynosi 5,4J
1
korinna:
W czworokącie ABCD punkty E i F są odpowiednio środkami boków AB i CD. Wykazać, że środki odcinków AF, BF, DE i CE są wierzchołkami równoległoboku
0
pilot:
kulki gradowe na wysokosci 10m mialy szybkosc 108km/h oblicz wysokosc z ktorej spadly. pomin opory ruchu.
8
Michal:
f(x) = x
2
− 6x + 8 <0,3>
0
pilot:
oblicz wspolczynnik sprezystosci sprezyny oraz sile powodujaca wydłużenie, jezeli energia potencjalna sprezyny wydluzonej o 12cm wynosi 5,4J
1
don:
6
landrynek:
usuń niewymiernosc z mianownika proszę o rozpisanie
1
szuszu:
Podstawa AB trojkata rownobocznego ABC zawarta jest w prostej y=3/4x+1 a wierzcholek c=(−1,4) Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow A i B
0
kris_12:
W czworokącie ABCD mamy: |AB|+|BD|<|AC|+|CD|. Wykazać że : |AB|<|BC|
3
nevermind:
Za pomocą wzorów strukturalnych zapisz równanie reakcji zmydlania wodorotlenkiem sodowym tłuszczu, będącego tristerynianem glicerolu.
2
hubi:
oblicz wartośc wyrznienie.
1
landrynek:
0
Mateusz :
Część wam. Kto by mógł mi zrobić to zadanie. Proszę o dobre i zrozumiałe obliczenia.
2
Mateusz :
Część wam. Kto by mógł mi zrobić to zadanie.
0
pilot:
kulki gradowe na wysokosci 10m mialy szybkosc 108km/h oblicz wysokosc z ktorej spadly. pomin opory ruchu.
0
pilot:
siatkarka wybila pilke o masie 280g pionowo w gore. pilka wzniosla sie na wysokosc 15m. oblicz jej energie kinetyczna i potencjalna na wysokosci 5m nad ziemia. w obliczeniach przyjmij
0
danka1004:
W prostopadłościanie przekątna ściany bocznej o długości 8 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45, a przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30.
0
pilot:
winda osobowa przeznaczona jest do przewozu 20 osob o masie 80kg kazda a)oblicz minimalna prace jaka musza wykonac silniki windy jezeli w ciagu 50s przemieszcza sie
1
cukierasek13 :
w trojkacie rownoramiennym Abc , w ktorym AB =BC = 6cm , obwod wynosi 20 cm . oblicz pole tego trojkata .
0
pilot:
1
pilot:
2
danka1004:
Pokój Zosi ma kształt prostopadłościanu o długości 4,5 m, szerokości 4 m i wysokości 2,5 m. Okno i drzwi zajmują 20% powierzchni ścian pokoju. Zosia chce pomalować sufit i ściany pokoju.
4
Wydi:
Zadanie podane przez Bogdana: Udowodnij że suma sześcianów 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
2
matthew:
:::rysunek::: Cześć,
0
Mateusz :
Zad.16 Energia kinetyczna piłki o masie 0.5kg w momencie wyrzuty pionowo do góry wynosi 25J.Na jaką
2
cukierasek13 :
oblicz pole i obwod trojkata prostokatnego , ktorego przyprostokatne maja 4cm i i 6 cm
0
Mateusz :
Zad.16 Energia kinetyczna piłki o masie 0.5kg w momencie wyrzuty pionowo do góry wynosi 25J.Na jaką
0
cukierasek13 :
przyprostokatna trojkata prostokatnego wynosi 6cm , a pole tego trojkata rowna sie 24cm kwadratowe. oblicz pozostałe boki i obwod tego trojkata..
0
pilot:
1
danka:
Oblicz pochodną: y=arcsin1/
√
1−x
2
0
Ola:
jak narysować wykres funkcji y = 1/2cosx?
0
Edek:
Problem z całeczkami
Może ktoś mi pomóc z tymi całeczkami? Zostały mi one jescze do zrobienia, a niewiem z jakiej
0
:):
Pewien robotnik miał przepracować 360 godz., pracując codziennie tyle sam godz. Ile godz dziennie i przez ile dni musi jeżeli wydłużył dziennie o 2 godziny prace. To ilość dni
0
pilot:
0
karolina:
1) W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z przyprostokątnej . Oblicz stosunek pola koła opisanego do pola koła wpisanego w tym trójkącie.
0
pilot:
siatkarka wybila pilke o masie 280g pionowo w gore. pilka wzniosla sie na wysokosc 15m. oblicz jej energie kinetyczna i potencjalna na wysokosci 5m nad ziemia. w obliczeniach przyjmij
3
Skipper:
Proszę, niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem
0
pilot:
1
Mateusz :
Zad.17 Ile energii w postaci ciepła należy dostarczyć, aby zagotować 1kg wody o temperaturze 20 stopni
1
jak to rozwiazac:
Rozloz wielomiany u i v na czynniki. podaj przyklad wielomianu drugiego stopniabedacego wspolnym dzielnikiem wielomianow u i v
1
Martyna:
Ola chce za pmocą kserografu zmniejszyć ilustrację wymiarach 10 cm x 15 cm. tak, by zajmowała jedną czwartą strony, która ma wymiary 18 cm x 27 cm. Aby zmniejszyć prostokątny obraz za
3
Karolina:
Prosze o pomoc
1
pilot:
jaka prace wykonuje silnik pracujacy w czasie 10min o mocy 15kW?
2
wojtek:
Witam, mam do rozwiązania pochodną:
2
Mateusz :
0
pilot:
0
pilot:
2
franek:
x−1/
√
2−(x−1/x−3)
1
sprawdzcie:
2X
4
+ X
3
=
1
4
X +
1
8
1
mon:
prosze o pomoc wyznacz dziedzinę funkcji
16
magda:
rozwiąż równania: |x−x
2
−1|=|2x−3−x
2
|
5
Polka:
Promień okręgu o równaniu x
2
+y
2
−6x+2y−6=0 ma długość :
5
dominika:
Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł.
0
bania:
Rozwiąż układ równań |x−2|=1 |y|=sin(1/2πx−2π) <−−−− są w klamerce oba równania
5
Mateusz :
Z armaty w masie 6000kg wystrzelono kulę o masie 30kg.Prędkość kuli w chwili opuszczenia lufy armaty wynosiła 400k/s.Jaką prędkość uzyskała armata przy odrzucie? Zapisz obliczenia.
2
Basia ;):
Proszę o pomoc w ułożeniu równania
1
Uncle Tom:
W(x) − F(x) = H(x)
6
dominika:
Mężczyzna spłacił dług w wysokości 2040zl w 12 ratach, z których każda była o 60zl mniejsza od poprzedniej. Ile wynosiła 1 rata?
1
pati:
Jak obliczyć objętość NAOH nając dane d=1.51g/cm3 stęzenie 48% i masa NAOH =40 g/
1
magda:
witam. mam prośbe czy ktoś znalazł by chwile czasu aby wytlumaczyc mi jak rozwiazac rownanie z wartoscia bezwzgledna
2
look at me:
wyznacz dziedzinę
x−1
arcsin
2x
2
sanki:
napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P(−3,2,4) i prostopadlej do plaszczyzn H1; x−2y+2z−1=0, H2; 2x+3y−z+2=0
0
patka:
Proszę o pomoc i rozwiązanie kompletnie nic nie rozumie.
2
anna:
Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma dłg. 20 cm. ...... Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny ma długość 1 . Obliczyć długości boków tego .... ...... Promień okręgu
1
Klaudia:
Jak rozwiązać taką całkę
0
makro:
dany jest wierzchołek trójkata równobocznego c=(−4,2). bok AB zawarty jest w prostej o rownaniu 2x+4y−5=0. Wyznacz długośc boku tego trójkąta.
2
Kasia:
Bardzo proszę o pomoc
PILNE
4
sanki:
znaleźć odległość punktu P(1,2,−2) od plaszczyzny H:x+2y−5+10=0 bardzo prosze o pomoc mam pare takich zadan jak ktos mi pomoze obiecuje sie odwdzieczyc jak by ktos obliczyl prosze sie
3
dominika:
mam w arkuszu maturalnym takie zadanko, którego typu jeszcze nie przerabiałam w szkole i nie bardzo wiem jak się do niego zabrać. pomoże ktoś?
6
sabi:
Mam takie głupie zadanie. Pomoze ktos?
Rowerzysta przejechal trase pomiedzy Gdanskiem i Sopotem i z powrotem. Droge do Sopotu pokonal
1
Maturalna:
Dla jakich wartości wspólczynnika m współrzędnepunktu przecięcia wykresów fukncji f(x)=−2x+m i g(x)=−1/3 x+2/3 są para liczb:
1
look at me:
Wyznacz granicę funkcji x −>0
tgx − sinx
x
2
0
Klaudia:
Jak policzyć taką pochodną ?
1
Haaaaaaanka:
−|3| + 2 =
3
Mecelder:
Dany jest kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(−4,2) B=(−4,−2).Jak wyznaczyć wspolrzedne wierzchołka C tego kwadratu?
7
matthew:
Mam takie zadanie:
4
Mateusz :
Kolarz przejechał 4km ze średnią prędkością 16km/h, a następnie 9km ze średnia prędkością 12km/h.Oblicz z jaka średnią prędkością jechał kolarz na całej trasie.
2
4rci:
Witam. Dostałem arkusz do rozwiązania... i póki potrafię staram się sam walczyć ale z tymi zadaniami nie idzie mi za bardzo więc Jeśli ktoś byłby w stanie rozpisać te zadania wraz z
1
kasia!!:
RATUJCIE
jaki promień ma kula wpisana w czworościan foremny o krawędzi a?
5
Syla:
Dana jest prosta l o równaniu y=
1
3
x−2 i punkt A=(4,−4).jakie są wspolrzedne punktu B symetrycznego do punktu A wzgledem prostej l
2
Mateusz :
Aby wyznaczyć wysokość wieży, turyści puścili swobodnie kamień z jej szczytu.Czas spadania kamienia wynosi 5s. Oblicz wysokość wieży.Zapisz Obliczenia
0
bla bla:
:::rysunek::: Czy mógłby ktoś sprawdzić moje rozwiązanie bo nigdy nie jestem pewna
Byłabym wdzięczna
1
kasia!!:
POMOCY
Z walca o promieniu podstawy 20 i wysokości 5 nalezy wyciąć graniastosłup prawidłowy
4
scorpi:
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji:
7x
a) f(x)=
x
2
+ 4
1
Mateusz :
Prędkość dźwięku w powietrzu wynosi od.340m/s.W jakiej odległości od źródła dźwięku znajduje się przeszkoda, jeżeli dźwięk odbity od niej powrócił do źródła po 2s.Zapisz obliczenia
1
Pilnee Prosze o pomoc:
:::rysunek::: Oblicz pole powierzchni zaznaczonego na czerwono przekroju ostrosłupa prawidłowego
4
_emDżi_:
CHEMIA
Ile dm
3
powietrza odmierzonego w warunkach normalnych potrzeba do spalenia 7,8g benzenu tak,
1
Ulka:
Powierzchni boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku a. Jakie jest pole przekroju osiowego tego walca?
3
matthew:
Czesc, Mam takie zadanie:
1
Paulina:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3x5. Jaka jest objętość i pole powierzchni tego walca?
1
Pewał:
Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem 60stopni. Jaki jest stosunek długości boków prostokąta, który można otrzymać po rozwinięciu powierzchni bocznej
2
Pewał:
Rozważamy walec otrzymany w wyniku obrotu pewnego prostokąta wokół krótszego boku oraz walec, który otrzymamy w wyniku obrotu tego samego prostokąta wokół dłuższego boku. Który z tych
2
Nieznajoma:
Po rozwinięciu powierzchni bocznej walca otrzymano prostokąt, którego jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego i którego przekątna ma długość p. Oblicz pole powierzchni całkowitej
4
sssss:
Witam , problem z kolejnymi 2 zadaniami. 1) Znajdz rownania prostych , ktore sa styczne do okregu (x+1)
2
+(y−3)
2
= 4 oraz do okregu
1
Marcin:
x
2
/(4x
3
+3)
2
1
ani_m:
jak rozpisac mianownik ciągu (n+1)!
1
^^:
a) f(x)=2sgn x,Df=R b) f(x)− −[x],df=R
8
ani_m:
prosze o pomoc w rozwiazaniu równania y'+
2y
\x} = x
2
gdzie y(1)=1
2
sylwia:
oblicz pochodną funkcji f(x) = e
1+x
2
0
kasia!!:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długośc 6,a krawędź podstawy 4. Jaki obwód ma przekrój tego ostrosłupa zawierający wysokość podstawy i przechodzący przez środek
3
Carrolinexd:
Trójkąt A'B'C', którego pole wynosi 30 cm2, jest podobny do trójkąta ABC w skali k=5/3. Oblicz pole trójkąta ABC.
0
gorczi:
Dana jest funkcja f(x)= mx
2
+ 4x + 1. Dla jakich m wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji nad prostą y= −x−5. Dla jakich m zbiorem wartości jest zbiór liczb rzeczywistych.
0
kasia!!:
jaki promień ma kula wpisana w czworościan foremny o krawędzi a?
0
kasia!!:
Z walca o promieniu podstawy 20 i wysokości 5 nalezy wyciąć graniastosłup prawidłowy ośmiokątny o takiej samej wysokości. Jaką największą objętość może mieć ten graniastosłup?
23
Kasia:
1.
√
x−1+
√
x+2
=3
2
magda:
3x
3
− 17x
2
+ 28x − 444≥0
0
wojjtazz:
1. 4
log
x = 0,5 x 10
1−log
2,5
1
gary:
Bryła wypukła jest sumą dwóch stożków o wspólnej podstawie. Stosunek pól powierzchni bocznych tych stożków jest równy 2:1, a przekrojem osiowym bryły jest deltoid, którego dwa kąty mają po
4
MARTYNA:
tg390∧ − cos390∧
sin(−1050∧) * cos(−330∧)
2
dominika:
napisz rownanie okregu o srodku S= (−2,−3) przechodzącego przez punkt P = (4,−5).
4
eva:
Jak zmierzyć średnicę monety, mając do dyspozycji linijkę i dwie ekierki?
1
kylie:
wykaż, ze liczba 3+3
2
+3
3
+3
4
+...+3
1
00 jest podzielna przez 6.
1
ok:
Fizyka:bardzo,bardzo proszę o pomoc Wystrzelono pocisk o masie 10g, którego wartość prędkości wynosi 300 m/s. Wbił się w deskę na
1
em:
Nie mam pojęcia jak to ruszyć. Proszę chociaż o jakąś podpowiedź
Sporządź wykres funkcji:
3
natalia:
0
Haaaaaaanka:
w graniastosłupie prawidłowym czworokatnym przekatna podstawy ma długosc 8 cm i tworzy z przekatną ściany bocznej, z która ma wspolny wierzchołek kąt, którego cosinus jest równy 2\3
4
Haaaaaaanka:
2a (a−2) = a
2
+ 12
5
DIAMENTOWY INDEKS AGH:
II etap olimpiady AGH KRAKÓW
cześć, czy ktoś z was pisze II etap olimpiady? Wątek zakładam, żeby wklejać zadania nadające się na II etap lub z ubiegłych lat, jeśli ktoś nie umie ich
2
Klaudia:
Wyznacz dziedzinę funkcji :
1
ciasteczkowa:
wykaż, ze liczba 3+3
2
+3
3
+3
4
+...+3
100
jest podzielna przez 6.
0
anita:
dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędziach bocznych 3 razy dłuższych od krawędzi podstawy oblicz tg kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego
0
Humanistka:
Dany jest trójkąt o bokach długości 4 , 6 i kącie między nimi 120 stopni. Wyznaczyć długość promienia okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
0
rut:
Rosnące ciągi arytmetyczny i geometryczny o pierwszym wspólnym wyrazie równym 9 mają jeszcze wspólny trzeci wyraz. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o 2 większy od drugiego wyrazu
1
sprawdzcie:
W(X)= x
4
− x
3
− 8 x
2
+ 8x = x
3
(x−1) − 8x (x−1)= (x
3
− 8x) (x−1)= (x+2
√
2
) (x−2
√
2
) (x−1)
1
March:
obliczyć pochodną z definicji w x=xo: f(x)=sin(√x+2)
4
Marcin:
x(2x−1)
5
0
Edyś:
z jakich funkcji elementarnych i w jakiej kolejności składa się ta funkcja: ln(
√
x
−2)
4
3
annnna:
licze to zadanie i caly czas cos innego mi wychodzi. pomoze ktos? 8x
3
− 12x
2
+6x−1=0
0
kika:
napisz równanie prostej i przedstaw je w postaci ogólnej przechodzącej przez punkt K= (0,4) jeżeli Współczynnik wznosi
2
kika:
napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt K= (0,4) jeżeli Współczynnik wznosi 3
1
cukierasek13 :
oblicz pole i obwod kwadratu , ktorego przekatna wynosi 3,5√2cm prosze o szczegolowe rozwiazanie
0
ani_m:
proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania z prawdopodobieństwa W pewnej grupie ludzi co 10 człowiek jest daltonistą. Obliczyć prawdopodobieństwo że wśród 50
2
dominika:
Dwaj strzelcy trafiają do tarczy z prawdopodobieństwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Oddają po 1 strzale. Prawdopodobieństwo togo, że do tarczy trafił dokładnie jeden z nich ,wynosi..?
2
sprawdzcie:
w(x)=4x
3
−8x
2
−x+2= 4x
2
(x−2) (x−2)= (4x
2
−1)(x−2)= (2x−1)(2x+1) (x−2)
4
ziutusia:
Oblicz
2
laura:
hej
mam prośbę: umie ktos takie zadanie
0
cukierasek13 :
prosze o pomoc w rozwiazaniu mi zadan
1
Natalia:
Turysta przebył 600km. Każdego dnia pokonywał taka sana liczbę kilometrów. gdyby codziennie przebywał o 10km więcej, byłby w drodze o 5 dni krócej. Ile dni był turysta w drodze?
0
Carrolinexd:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia plan pewnego mieszkania. Powierzchnia mniejszego pokoju wynosi 20m
0
cukierasek13 :
przekatna prostokata ma długosc 8 cm tworzy z bokiem kat C rowny 60 stopni oblicz pole i obwod tego prostokata
0
cukierasek13 :
w trojkacie rownoramiennym ABC mamy AC = BC , ktorego <C rowna sie 120 stopni , podstawa AB = 20√3. oblicz pole i obwod trojkata ABC
0
Natalia:
Przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika, a przez drugi do niego wpływa. Gdy otworzymy oba krany, zbiornik zostanie wypełniony wodą w ciągu 12 godz. W ciągu ilu godzin pierwszy kran
1
cukierasek13 :
oblicz pole i obwod kwadratu , ktorego przekatna wynosi 3,5√2cm
1
ani_m:
proszę o pomoc w rozwiązaniu rownania y" − 2y' + y = e
x
0
.:
.: 1) przekroj osiowy walca jest prostoketem o wymiarach 3x5.Jaka jest objętość i polw
0
ani_m:
n=0
∑
∞
5
n
(n+1)!
zbadac zbieżnośc szeregu potęgowego
2
_emDżi_:
Również CHEMIA
Trudne zadanko
Oblicz rzeczywisty wzór węglowodoru o masie cząsteczkowej 30u, jesli w reakcji spalania 1.5 g
archiwum 186,
185
,
184
,
183
,
182
,
181
,
180