WIELOMIANY: Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l.
Piotr: Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l.
a) w(x)= 13x3 + x + 2, l:y=4x +2
b) w(x)= 4x3 − x2 −5x + 3, l:y=3x +1
c) w(x)= x5 − 4x4 + 3x3 + x2, l:y= 4x − 3
Proszę o pomoc, skazówkę, podpowiedź. Z góry dzięki
11 lut 21:39
Eta:
a) 4x +2= 13x3 +x +2
rozwiąż to równanie i wyznacz x i następnie y= 4x+2
11 lut 21:42
Piotr: Hmm to nie powinno być trudne, ale co później ma zrobić

narysować wykres...
11 lut 22:06
Eta:
Masz tylko wyznaczyć punkty wspólne , ( bez rysowania wykresów)
11 lut 22:08
Piotr: Aha to dzięki, powinienem już sobie poradzić
11 lut 22:44
wertyuiop12345: x5 − 4x4 + 3x3 + x2 − 2x + 3 = 0
2 paź 17:50
elwira: ) w(x)= 13x3 + x + 2, l:y=4x +2
10 gru 17:52
6latek:
13x3+x+2=4x+2
13x3+x−4x+2−2=0
13x3−3x=0
x(13x2−3)=0
x=0 lub
13x2−3=0
(√13x+√3)(√13x−√3)=0 stąd
√13x+√3=0 lub √13x−√3=0
Rozwiąz te dwa równania
10 gru 18:17